Εισαγωγή

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΘΙΟΥ  

Το Κόρθι βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Ανδρου. Διασχίζεται από δύο ορεινούς όγκους, τους Γερακώνες στα βόρεια (που αποτελεί και το φυσικό όριο με το Δήμο Ανδρου) και τη Ράχη νοτιότερα. Ανάμεσά τους υπάρχει η εύφορη κοιλάδα του Κορθίου, αλλά και το επιβλητικό φαράγγι στα Διποτάματα, με τα άφθονα τρεχούμενα νερά και τους πολυάριθμους νερόμυλους. Στην περιοχή δεσπόζει το Κάστρο Φανερωμένης, παλιά μεσαιωνική οχύρωση, με εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο πέλαγος. 

Στην περιοχή θα βρείτε πολλές όμορφες αμμουδερές παραλίες, με πιό γνωστή Της Γριάς το Πήδημα. Με σκάφος ή περπατώντας θα μπορέσετε να βρείτε ακόμη περισσότερες ερημικές παραλίες, μιάς και η ακτή που περιβάλλει την περιοχή είναι διάσπαρτη από μικρούς και μεγάλους όρμους.

Ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια θα δείτε ανεμόμυλους και νερόμυλους, περιστεριώνες, μοναστήρια και ξωκλήσια, γεφύρια, όμορφα αρχοντικά με λουλουδιασμένα μπαλκόνια και καταπράσινους κήπους.

Το διοικητικό και οικονομικό κέντρο είναι ο Ορμος. Πλαισιώνεται από πολλούς οικισμούς, με κυριότερους το Κόρθι με την Αγ. Τριάδα, τα Αηδόνια με τη γραφική πηγή, την Πίσω Μεριά με την εκτεταμένη περιοχή του Στενού, την Καππαριά με την Πλάκα και τον Αγ. Γεώργιο στο Φαράλη, την περιοχή Παλαιοκάστρου με οικισμούς βγαλμένους από πίνακες ζωγραφικής, το Κοχύλου με το Κάστρο και το γραφικό Συνετί στο τέλος του φαραγγιού των Διποταμάτων.

Στις επόμενες σελίδες θα βρείτε αρκετές πληροφορίες και πολλές φωτογραφίες.

Ακολουθήστε μας στην ξενάγηση !