Εισαγωγή  Αξιοθέατα

  ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ  

Στην περιοχή βρίσκονται πέντε μοναστήρια και αναρίθμητες εκκλησίες και ξωκκλήσια, σημεία πνευματικής ξεκούρασης, αλλά και διασκέδασης, με τα πανηγύρια που γίνονται σε πολλά από αυτά.

Τα μοναστήρια, εγκαταλειμένα σήμερα, βρίσκονται (εκτός από ένα) στην περιοχή του Κορθίου.

Η Μονή Τρομαρχίων (Παναγία η Τρομαρχιανή) είναι ένα πανέμορφο, καλά διατηρημένο, μοναστήρι στο Στενό, που λειτουργούσε μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Χτισμένο σε μιά απότομη πλαγιά προσφέρει μιά ανεπανάληπτη θέα προς τη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Στην εκκλησία του θα θαυμάσετε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις σκαλιστές μαρμάρινες επιγραφές.

Η Μονή Αλινού πάνω από τα Αηδόνια, η Μονή Φλετρών ψηλά στον ορεινό όγκο της Ράχης και η Αγ. Μόνη κοντά στη θάλασσα, θα ολοκληρώσουν την περιήγησή σας στα μοναστήρια του Κορθίου.

Στο Παλαιόκαστρο, στο Βουνί, δείτε τη Μονή του Αγ. Αντωνίου, ένα μικροσκοπικό αλλά αξιοπρόσεκτο μοναστήρι.

Επισκεφθείτε τη Μονή Παναχράντου, στα όρια της περιοχής μετά το Βουνί, και θαυμάστε την αρχιτεκτονική και τη θέα στο κεντρικό τμήμα του νησιού.

Από τις εκκλησίες πρέπει οπωσδήποτε να δείτε την Αγ. Τριάδα στο Κόρθι, όπου λειτούργησε το πρώτο προεπαναστατικό σχολείο στην Ανδρο και διαθέτει πλούσια κειμήλια και χειρόγραφα, τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγ. Νικολάου, επίσης στο Κόρθι και τον Αγ. Γεώργιο στο Φαράλη, στον επαρχιακό δρόμο της Καππαριάς.

Είναι όμως πιθανό να σας κερδίσουν τα αναρίθμητα ξωκκλήσια, άλλα σκαρφαλωμένα σε απόκρημνα σημεία και άλλα μέσα σε λουλουδιασμένους κήπους, προσφέροντάς σας θέα και αποκαλύπτοντας το μεράκι των μαστόρων που τα έφτιαξαν.