ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

 

  • Ο Δήμος Κορθίου Ανδρου, το Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΠΕΤΡΕΝΙΑ" και το Υπουργείο Πολιτισμού διοργάνωσαν στις 24, 25 και 26 Σεπτεμβρίου 1999 εορταστικές εκδηλώσεις, στα πλάισια των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

  •  

  • *Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις*

  •  

  • Πρόγραμμα εκδηλώσεων:
    Παρασκευή 24/9 21:00 Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφιών των νερόμυλων της περιοχής του Δήμου Κορθίου στην αίθουσα Ιδρύματος Δημοσθένη Ζαγοραίου
    Σάββατο 25/9 12:00 Εγκαίνια λειτουργίας του αναστηλωμένου νερόμυλου δωρεάς Λουσίδη στο Εξω Βουνί
    15:00 Εκδήλωση στο Μέσα Βουνί
    Κυριακή 26/9 11:00 Περίπατος σε μιά διαδρομή των Διποταμάτων με επίσκεψη στους νερόμυλους

     

  • Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι αφιερωμένες στα μνημεία και στη συντήρησή τους. Κάθε χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ανοίγουν τις πόρτες τους μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. Συναυλίες, γιορτές, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία με τρόπους πιό άμεσους, ευχάριστους και διασκεδαστικούς.
    Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στο φετινό εορτασμό συμμετέχουν 54 περιοχές της Ευρώπης.
    Κάθε χώρα αποφασίζει το θέμα εορτασμού της.
    Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό από το 1994 και γιά τη διετία 1999-2000 επέλεξε ως θέμα "το αθάνατο νερό".

  •  

  • ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΝΕΡΟ: Είναι κοινός τόπος πως δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς το νερό. Μοιάζει από σενάριο επιστημονικής φαντασίας η εικόνα του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος κάτω από την ολοκληρωτική απουσία του νερού. Αρκεί να ακολουθήσουμε ένα ποτάμι από τις πηγές του ως τις εκβολές του στη θάλασσα γιά να υποψιαστούμε πόσο εξαρτημένη είναι η ζωή μας από το νερό.
    Γεννιέται μέσα στη γη και το πρώτο σημάδι της ζωής του πάνω της είναι η πηγή. Η ίδια η γη του δίνει μορφή και το κάνει ποτάμι, χείμαρρο, λίμνη. Δίπλα στη λίμνη θα έρθουν να οργανώσουν τη ζωή τους οι άνθρωποι και ο χείμαρρος θα φουσκώνει το χειμώνα και θα ξεραίνεται το καλοκαίρι. Το ποτάμι θα αποτελέσει πηγή ζωής, κανάλι επικοινωνίας αλλά και σύνορο, χωρίς ποτέ να υποταχθεί απόλυτα στον άνθρωπο.
    Με τις γέφυρες ο άνθρωπος "πέρασε απέναντι". Με τα φράγματα θέλησε να αλλάξει την πορεία του, γιά να ευεργετηθούν και περιοχές που ήταν μακριά απ' αυτό. Πότισε τα χωράφια του. Με τους νερόμυλους εκμεταλλεύτηκε την ορμή του. Με τα υδραγωγεία το διοχέτευσε μέσα στις πόλεις. Με τα αγγεία το μετέφερε, το αποθήκευσε, το κατανάλωσε. Μέσα του εξαγνίστηκε. Στα λουτρά περιποιήθηκε το σώμα του και συναναστράφηκε τους συντοπίτες του. Τέλος, επινόησε λύσεις εκεί που έλειπε, γιατί συνειδητοποίησε πως δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό.

  •  Περασμένες εκδηλώσεις