ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 Κόρθι, 26/3/2002

 

Προς: ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "LIFE"

Κοιν: Εταίρους προγράμματος

 

Θέμα: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "LIFE"

Κύριοι,

σε προηγούμενη επιστολή μου σχετικά με την πορεία του προγράμματος "LIFE", είχα εκφράσει τους έντονους προβληματισμούς μου και τις επιφυλάξεις μου όσο αφορά την ομαλή εξέλιξη και ολοκλήρωση του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, είχα αναφερθεί στις επανειλημμένες υπαναχωρήσεις από όσα είχαν συμφωνηθεί κατά την έναρξη του προγράμματος, σε μονομερείς αποφάσεις που πάρθηκαν ερήμην μου και στην αδιαφάνεια της οικονομικής και διοικητικής διαχείρισής του. Επιπλέον, είχα εκφράσει φόβους για τη μετατροπή της συμμετοχής του Δήμου Κορθίου και τη δική μου παρουσία σε άλλοθι για την άσκοπη διάθεση δημόσιου χρήματος, χωρίς πραγματικό αποτέλεσμα.

Με αφορμή τη συνάντηση (workshop) της 23ης Μαρτίου, είχα ζητήσει να γίνει απολογισμός της έως τώρα πορείας και των αποτελεσμάτων της, δημοσιοποίηση των μελλοντικών ενεργειών και του οικονομικού τους κόστους, καθώς επίσης και την οριστική και ευδιάκριτη καταγραφή των στόχων και της δυνατότητας επίτευξής τους. Δυστυχώς κατά τη συνάντηση αυτή, όχι μόνο δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις, αλλά αντίθετα επιχειρήθηκε αποπροσανατολισμός και συσκότιση της κατάστασης.

Κατόπιν τούτων, και αναλύοντας τη διαμορφωμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πρόγραμμα "LIFE", εκτιμώ ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί έτσι να πετύχει τους στόχους του και ως εκ τούτου η εισήγησή μου προς το Δημοτικό Συμβούλιο είναι η ακόλουθη:

  1. Ο Δήμος Κορθίου και εγώ προσωπικά παραιτούμαι και δεν επιθυμώ τη συμμετοχή μου στην Ομάδα Διοίκησης Εργου του Προγράμματος "LIFE"

  2. Ο Δήμος Κορθίου, αποχωρώντας, δεν επιθυμεί την αναφορά του ως συμμέτοχου, δικαιούχου ή εταίρου του προγράμματος

Πιστεύοντας ότι η φιλοσοφία του "LIFE" και οι αρχικοί του στόχοι αφορούν ολόκληρο το νησί, η περιοχή του Δήμου Κορθίου παραμένει διαθέσιμη για την επίτευξη στόχων του προγράμματος, μετά βεβαίως από προηγούμενη και κατά περίπτωση συμφωνία με το Δήμο.

Οσο αφορά τον υπό έκδοση Περιβαλλοντικό Οδηγό (Πράσινη Βίβλο), πιστεύω ότι δεν έχει την απαιτούμενη επιστημονική επάρκεια και το αναγκαίο εύρος χρόνου, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο και δεσμευτικό οδηγό της μελλοντικής οικολογικής συμπεριφοράς για την Ανδρο.

Κλείνοντας, επειδή η φιλοσοφία και οι αρχικοί στόχοι του προγράμματος "LIFE" είναι μεγάλης σημασίας για τη μελλοντική πορεία του νησιού, ο Δήμος Κορθίου θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να ελέγχει την εξέλιξή του, σύμφωνα με τις εκφρασμένες θέσεις του.

Με τιμή,

Ιωάννης Γλυνός

Δήμαρχος Κορθίου

March - April 2002