ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

 

Προς: ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "LIFE"

Κοιν: Εταίρους προγράμματος

 

Θέμα: ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "LIFE"

Κύριοι,

με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας διατυπώσω ορισμένες σκέψεις και προβληματισμούς μου σχετικά με το πρόγραμμα "LIFE".

Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος Κορθίου υποστήριξε ενεργά μέχρι τώρα τις δραστηριότητες του προγράμματος με πολλούς τρόπους, όπως δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις, συνέδρια, ραδιοφωνικές εκπομπές και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ζητήθηκε από τους υπεύθυνους του προγράμματος (αφίσες, διανομή έντυπου υλικού, προσωπική ενημέρωση των κατοίκων, κλπ).

Όταν τέθηκαν οι αρχές και οι στόχοι του προγράμματος, ήμουν από αυτούς που το πίστεψαν και εξακολουθώ να το πιστεύω. Παρόλο που αναλάβαμε την υλοποίηση του προγράμματος, ενώ αυτό είχε ήδη σχεδιαστεί με λάθος στόχους και μεθοδολογία, συμφώνησα στη συμμετοχή του Δήμου Κορθίου, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των συνεργατών μου, με την προοπτική της συνεργασίας και της προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων για ένα καλύτερο αποτέλεσμα του προγράμματος. Δυστυχώς, η μέχρι σήμερα εξέλιξη του προγράμματος επιβεβαιώνει τις αρχικές επιφυλάξεις και αφήνει να διαφανούν πολλά αρνητικά σημεία.

Στο διάστημα αυτό υπήρξε πληθώρα υπαναχωρήσεων των διαχειριστών του προγράμματος από τα συμφωνηθέντα, με αποφάσεις που πάρθηκαν ερήμην μου, κυρίως όσο αφορά την οικονομική και διοικητική διαχείριση, την προβολή του προγράμματος, κλπ. Επίσης, ενώ το ουσιαστικότερο στοιχείο του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού πάνω στα σύγχρονα περιβαλλοντικά (και όχι μόνο) προβλήματα, η απογοητευτική συμμετοχή τους αποδεικνύει έμπρακτα ότι ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί ως τώρα.

Ολα τα παραπάνω οφείλονται κατά τη γνώμη μου στην ανεξέλεγκτη, αδιαφανή και μονομερή διαχείριση και λειτουργία του προγράμματος, κάτι για το οποίο επανειλημμένα έχω γίνει προσωπικά αποδέκτης παραπόνων.

Κατόπιν όλων αυτών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που μου αναλογεί, είμαι υποχρεωμένος να εκφράσω τις σοβαρές μου επιφυλάξεις σχετικά με την ομαλή συνέχεια και ολοκλήρωση του προγράμματος. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, να μετατρέψει τη συμμετοχή του Δήμου Κορθίου και τη δική μου παρουσία σε άλλοθι για την άσκοπη διάθεση δημόσιου χρήματος, χωρίς ορατό αποτέλεσμα. Αντίθετα, εξακολουθώ να πιστεύω ότι το πρόγραμμα "LIFE" μπορεί να προσφέρει πολλά στο νησί, αρκεί βέβαια να τεθούν οι αναγκαίοι όροι, ώστε οι άϋλες ενέργειές του να αποφέρουν απτά αποτελέσματα. Είναι λοιπόν πρωτίστως απαραίτητο να υπάρξει διαφάνεια, κάτι που πρέπει να γίνει με τη δημοσιοποίηση των ως τώρα πεπραγμένων του προγράμματος, έως τη συνάντηση της 23ης Μαρτίου. Ακόμη, πρέπει στην ίδια συνάντηση να δημοσιοποιηθούν οι μελλοντικές ενέργειες του προγράμματος, το οικονομικό τους κόστος και να καταγραφούν οριστικά και ευδιάκριτα οι στόχοι και η δυνατότητα επίτευξής τους.

Αφού πραγματοποιηθούν οι παραπάνω ενέργειες, είμαι υποχρεωμένος να μεταφέρω στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κορθίου τα νέα δεδομένα του προγράμματος "LIFE", όπως θα έχουν διαμορφωθεί, το οποίο και θα αποφασίσει τελικά για την περαιτέρω στάση του Δήμου Κορθίου και τη δική μου παρουσία.

Τέλος, και για να μην διαταραχτεί στην παρούσα φάση το πρόγραμμα, θα εισηγηθώ θετικά στην εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2002 της οικονομικής συμμετοχής του Δήμου Κορθίου στο πρόγραμμα "LIFE" (8.500.000 δρχ.), αφού βεβαίως η όλη συμμετοχή του Δήμου επανεξεταστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με τιμή,

Ιωάννης Γλυνός

Δήμαρχος Κορθίου

March - April 2002