Κοινοτική Πρωτοβουλία "LIFE"
"Το Οικολογικό Οραμα της Ανδρου - Συνεργασία για την Αειφόρο Ανάπτυξη"
ΟΜΑΔΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΡΓΟΥ

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (WORKSHOP)

 

Πραγματοποιείται το Σάββατο στις 23 Μαρτίου 2002, στο Δημοτικό Θέατρο Ανδρου, μια ακόμη Συνάντηση Εργασίας για το Πρόγραμμα "LIFE" του νησιού μας "Το Οικολογικό Οραμα της Ανδρου - Συνεργασία για την Αειφόρο Ανάπτυξη" και καλούνται όλοι οι Κοινωνικοί Εταίροι να συμμετέχουν στη Συνάντηση αυτή.

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ανακεφαλαιώσουμε περιληπτικά την μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος και να παρουσιάσουμε τους στόχους του, τους οποίους θα συνεχίσουμε να προσεγγίζουμε με τις προσεχείς δραστηριότητες.

Εχοντας λοιπόν ολοκληρώσει την φάση καταγραφής των απόψεων των κατοίκων της Ανδρου για όλα εκείνα που αφορούν την παρουσία τους στο νησί, το φυσικό, κοινωνικό και οικονομικό τους περιβάλλον, καθώς και τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους για την βελτίωση της παρούσας πορείας, μέσω τοπικών συναντήσεων, επαφών και ερωτηματολογίων, προχωρούμε στην από κοινού επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν για κάθε θεματική ενότητα.

Με την έμφαση που δίνει η φιλοσοφία του προγράμματος στην συμμετοχή της κοινωνικής βάσης και την συλλογικότητα, ώστε οι προτάσεις που θα προκύψουν από την επιστημονική ομάδα του LIFE να είναι οι πιο δόκιμες οργανώνουμε αυτή τη συνάντηση εργασίας, όπου θα παρουσιασθούν, ιεραρχηθούν και αξιολογηθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2002 με την υλοποίηση τριών πιλοτικών εφαρμογών και στους τρεις Δήμους του νησιού, την έκδοση του περιβαλλοντικού οδηγού για το νησί και την διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου για το Οραμα της Ανδρου στον 21ο αιώνα.

Στο ίδιο Workshop θα γίνει μια πρώτη προσέγγιση των αρχών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και των ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για τον καθορισμό των ειδικών στόχων πολιτικής και οι οποίοι στη συνέχεια θα αποτελέσουν τους μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής των ειδικών στόχων που θα τεθούν.

Στη Συνάντηση θα παρουσιασθούν, επίσης, και τα τρέχοντα προγράμματα χρηματοδότησης τόσο από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης όσο και από τις άλλες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πνεύμα άλλωστε των πρωτοβουλιών αυτών και των κριτηρίων επιλογής για τη συμμετοχή σε αυτές είναι εναρμονισμένο με τις αρχές της αειφορίας που διαπνέουν το πρόγραμμα LIFE.

Τέλος στη Συνάντηση θα γίνει παρουσίαση και συζήτηση με τους συμμετέχοντες για τις πιλοτικές εφαρμογές που προβλέπονται από το πρόγραμμα και οι οποίες είναι:

Καλείστε να συμμετάσχετε όλοι στην συνάντηση εργασίας του Μαρτίου, να συμμετάσχετε στις διαδικασίες του προγράμματος που προδιαγράφουν το μέλλον μας. Πάρτε μέρος στις συζητήσεις, εκφράστε την άποψή σας για όλα τα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά θέματα που σας απασχολούν.

Σκοπός της φάσης αυτής είναι η κοινή αναγνώριση της πραγματικότητας και οι μελλοντικές προοπτικές όπως τις αντιλαμβάνονται οι κάτοικοι της Ανδρου και πάνω σ' αυτή τη στρατηγική να αρχίσουμε να συντάσσουμε τον περιβαλλοντικό οδηγό της Ανδρου, αναλύοντας και ιεραρχώντας τα αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά θέματα.

Ενας από τους βασικούς μας στόχους είναι να προσδιορίσουμε τους τομείς εκείνους όπου τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ανδρου μπορούν να αξιοποιηθούν ως συγκριτικά πλεονεκτήματα στο σχεδιασμό τόσο έργων υποδομής, όσο και ιδιωτικών πρωτοβουλιών.

Ανάπτυξη στο νησιώτικό μας χώρο σημαίνει προστασία και διατήρηση των φυσικών και ανθρωπογενών πόρων, σημαίνει επίσης ένταξη των οικονομικών μας δραστηριοτήτων στο περιβάλλον, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί βασικό μοχλό της ανάπτυξης.

Πιστοί στην τήρηση των βασικών αρχών του προγράμματος, δηλαδή της προτεραιότητας στην άποψη της κοινωνικής βάσης και της συλλογικότητας σε επίπεδο νησιού, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην ανοιχτή αυτή Συνάντηση Εργασίας του Προγράμματος. Πέραν των εκπροσώπων των φορέων που καλούνται να πάρουν θέση, στόχος της συνάντησης είναι η παρακολούθηση από το κοινό, γι'αυτό σας παρακαλούμε να βοηθήσετε στην κοινοποίηση της συνάντησής μας.

Αντώνης Αντωνόπουλος

(Project Manager)

March - April 2002