ΝΕΡΟ:
ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΟ

Εχουμε άραγε σκεφτεί ποτέ οτι το πόσιμο νερό, αυτό το πολύτιμο αγαθό, ίσως να μην είναι αρκετό για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες μας; Οτι ίσως φθάσει μια μέρα που θα είναι λιγοστό και δυσεύρετο; Οτι ίσως, όπως έχει ειπωθεί, ο επόμενος πόλεμος γίνει για το νερό;

Είναι όμως έτσι;

Η ποσότητα του πόσιμου νερού δεν είναι απεριόριστη. Το αντίθετο μάλιστα, είναι ένα πολύ μικρό μέρος του νερού που υπάρχει στον πλανήτη. Η ύπαρξή του εξαρτάται βέβαια από τις βροχές. Οσο σπανιότερες είναι, τόσο πιο σπάνιο γίνεται και το πόσιμο νερό. Οι βροχές με τη σειρά τους εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Ενας είναι το πολυσυζητημένο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η αύξηση δηλαδή της θερμοκρασίας της γης λόγω ανθρώπινων παραγόντων (αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, το φρέον, που καταστρέφει το όζον της ατμόσφαιρας και δημιουργεί τη λεγόμενη τρύπα του όζοντος, κλπ). 

Η θερμοκρασία της γης δεν αυξάνεται όμως μόνο εξαιτίας του ανθρώπου. Ο ήλιος έχει ένα δικό του ενδεκαετή κύκλο δραστηριότητας, που όταν φτάνει στο μέγιστο (κάτι που διαπιστώνεται με την αύξηση των κηλίδων στην επιφάνειά του), τότε η ακτινοβολία που δέχεται η γη γίνεται κι αυτή μέγιστη, με συνέπεια πολλές κλιματολογικές μεταβολές (Ελ Νίνιο, αφύσικες και έντονες κλιματολογικές συνθήκες, κλπ).

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τελικά η αλλαγή του κλίματος σε διάφορα μέρη της γης, άλλοτε μόνιμα κι άλλοτε προσωρινά. Ετσι π.χ. βλέπουμε την Αφρική να μαστίζεται απο εξαιρετικά έντονες πλυμμύρες και την ίδια στιγμή άλλα μέρη να έχουν καταστοφική ξηρασία.

Η Ελλάδα δεν είναι φυσικά δυνατόν να ξεφύγει από αυτές τις αλλαγές. Βλέπουμε λοιπόν κάποιες χρονιές, οι βροχοπτώσεις να είναι έντονες και άλλες σχεδόν μηδενικές. Πότε τα μελτέμια να είναι εξαιρετικά ισχυρά και πότε ανύπαρκτα.

Δυστυχώς τώρα βρισκόμαστε σε περίοδο έντονης ξηρασίας και έλλειψης βροχοπτώσεων και το πρόβλημα αυτό είναι φέτος πολύ αισθητό και στην Ανδρο. Το πόσιμο νερό έχει λιγοστέψει πολύ και βρίσκεται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Ο Δήμος Κορθίου προσπαθώντας να είναι έτοιμος σε κάθε ενδεχόμενο, έλαβε τα μέτρα του κάνοντας μια σειρά γεωτρήσεων. Ομως αυτό δεν είναι αρκετό. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο, που όλοι πρέπει να καταλάβουν το πρόβλημα και να προσπαθήσουν να αποφύγουν τη σπατάλη νερού. Διαφορετικά, όσες γεωτρήσεις και να γίνουν δεν θα είναι ποτέ αρκετές. Πρέπει όλοι να καταλάβουν οτι το πόσιμο νερό είναι πλέον αγαθό σε ανεπάρκεια κι οτι όσο υπάρχει, πρέπει να διαφυλαχτεί και να χρησιμοποιείται κυρίως για το σκοπό που φαίνεται και στο όνομά του: πόσιμο.

Οχι στη σπατάλη νερού

Με την οικονομία που θα κάνετε, βοηθάτε να παραμείνει το πόσιμο νερό ένα φτηνό αγαθό

Μάρτιος 2000

Back