ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ

Η λειψυδρία, η αντιμετώπισή της και
οι ... ευαισθησίες για το περιβάλλον

Κύριε διευθυντά,

Ο Δήμος Κορθίου πολύ νωρίς την περασμένη χρονιά διέγνωσε την επικείμενη λειψυδρία και σχεδίασε ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα για κάθε οικισμό χωριστά και βέβαια για όλο το Δήμο συνολικά.

Είχε προηγηθεί το περασμένο έτος σημαντική πρόοδος όσο αφορά την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης των οικισμών, κατασκευή νέων δεξαμενών, έλεγχος ποιότητας των νερών, εξυγιάνσεις και καλλιέργειες πηγών. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες και αποφάσεις του Δ.Σ. και μετά από απαίτηση των κατοίκων των οικισμών, σχεδίασε και εκτέλεσε μια σειρά γεωτρήσεων με σκοπό βεβαίως την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών ύδρευσης των κατοίκων.

Ο Δήμος Κορθίου επίσης κατέβαλλε σημαντικές προσπάθειες ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής, ώστε να κατανοηθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας και βεβαίως πήρε αυστηρά μέτρα για τη σπατάλη και την υπερκατανάλωση του νερού, ζητώντας παράλληλα την κατανόηση και τη βοήθεια των Δημοτών του γι' αυτό.

Είναι επίσης κατανοητό οτι η περιοχή του Κορθίου φέτος το καλοκαίρι λόγω του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος είχε αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης νερού.

Ετσι πραγματοποιήθηκαν 8 συνολικά γεωτρήσεις σε διάφορους οικισμούς και συγκεκριμένα:

Ομως το φαινόμενο της λειψυδρίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έγινε ολοένα και εντονότερο, με αποτέλεσμα πολλές πηγές σε ορεινές περιοχές να στερέψουν.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης των ζώων των κτηνοτρόφων, οι οποίοι πλήρωναν και πληρώνουν μέχρι σήμερα σε τιμή 4.000 δρχ. το κυβικό μέτρο νερού σε ιδιώτες για τη μεταφορά του, ο Δήμος αγόρασε δύο δεξαμενές για τη μεταφορά νερού στις περιοχές αυτές, με παράλληλη προσπάθεια με δικά του μέσα να μεταφέρει νερό όπου αυτό θα ήταν αναγκαίο.

Ολες αυτές οι ενέργειες επιβάρυναν τον προϋπολογισμό του Δήμου στον τομέα της ύδρευσης, χωρίς να υπάρξει ανάλογη αύξηση των τελών και είχαν σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί , επαρκώς μέχρι σήμερα, το πρόβλημα.

Σοβαρό πρόβλημα παρουσιάστηκε μόνο στην Καπαριά για 15 ημέρες το μήνα Αύγουστο, το οποίο λύθηκε άμεσα όταν λειτούργησε η νέα γεώτρηση.

Αυτός ο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος φαίνεται όμως οτι ενόχλησε κάποιους.

Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μα και σε όλη την περιοχή, ο μηχανισμός του Δήμου, με υπεύθυνο τον κ. Καλλιβρούση, ήταν σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των οποιωνδήποτε προβλημάτων παρουσιάζονταν.

Εχοντας αυτή την εμπειρία, με κατάπληξη μάθαμε από το Αστυνομικό Τμήμα οτι είμαστε και κατηγορούμενοι γιατί στέρεψε το νερό από τις πηγές των χωριών και το νερό των κτηνοτρόφων.

Μετά από έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε οτι ο Κυνηγετικός Σύλλογος είχε καταγγείλει στο Σύλλογο Προστασίας Ανδρου (ΣΠΑ), ο οποίος έκανε με τη σειρά του αναφορά (αυθημερόν, ως να ήταν έτοιμος απο καιρό) στον αρμόδιο εισαγγελέα, σωρεία παράνομων γεωτρήσεων στην περιοχή του Δήμου που ξεκίνησαν το 1994 !!!.

Θεωρούμε οτι η συγκεκριμένη καταγγελία και οι ενέργειες που ακολούθησαν από τους καταγγέλοντες, εντάσσονται σε οργανωμένο σχέδιο συκοφάντησης του Δήμου και του Δημάρχου και του, κατά γενική ομολογία, σοβαρού έργου που πραγματοποιείται στο Δήμο.

Σημειώνεται οτι όλες οι γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, έγιναν με όλες τις απαιτούμενες άδειες και προϋποθέσεις και με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ.

Στην απόφαση του Δ.Σ. στις 25/8/2000, συζητήθηκε το θέμα επισταμένως και ομόφωνα πάρθηκε η υπ' αριθμό 58/2000 απόφαση, όπου οι καταγγελίες θεωρούνται ψευδείς και υποβολιμαίες και εξουσιοδοτείται ο Δήμαρχος να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αποκατάσταση της αλήθειας, ώστε οι συκοφάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Θεωρούμε βεβαίως οτι οι γεωτρήσεις λύνουν προσωρινά το πρόβλημα, ώστε να δοθεί καιρός για αποφάσεις μεσοπρόθεσμες, όπως είναι τα φράγματα και σε ακραίες περιπτώσεις η αφαλάτωση.

Ηδη εκπονείται μελέτη για τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της Ανδρου, τα συμπεράσματα της οποίας αναμένονται με αγωνία.

Πάντως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια στο νησί μας για περιορισμό της χρήσης του νερού, δηλαδή για σημαντική οικονομία.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΛΥΝΟΣ

September - October 2000