Εισαγωγή  Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

  17-7-2008  

Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

 

Μια ενημερωτική και πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Μαΐου το απόγευμα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου Κορθίου με θέμα «Μορφές βίας κατά των ανηλίκων: Η προστασία τους και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους».

Η εκδήλωση άρχισε με σύντομη ομιλία της διοργανώτριας Ειρήνης Βεζυράκη, υπεύθυνης του Γραφείου Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, η οποία αναφέρθηκε στη δράση και την έως τώρα πορεία του Γραφείου και μετέφερε στοιχεία και συμπεράσματα από τη λειτουργία της Σχολής Γονέων και το πώς είναι οργανωμένη η οικογένεια στην τοπική κοινωνία μέσα από την εμπειρία της παιδοψυχολόγου Μαρίας Σκόρδου.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Γεώργιος Μόσχος από το Συνήγορο του Παιδιού και η Μεταξία Σταυριανάκη από το Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού. Ο κύριος Μόσχος επεσήμανε το γεγονός ότι θα πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο στα παιδιά μας για να συζητάμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι εκτός από υλικές ανάγκες έχουν και ανάγκη επικοινωνίας και αποδοχής από το οικογενειακό περιβάλλον. Η οποιαδήποτε μορφή βίας και κυρίως η σωματική τιμωρία δεν είναι λύση για να διαπαιδαγωγήσουμε σωστά τα παιδιά μας, ακόμη κι αν κάποιοι από εμάς μεγάλωσαν με το ‘ξύλο’. Η μετάδοση αξιών όπως ο σεβασμός και η πειθαρχία είναι η λύση για τη σωστή διαπαιδαγώγηση. Και οι εκπαιδευτικοί με τη σειρά τους θα πρέπει να μην αφοσιώνονται αποκλειστικά και μόνο στη διδασκαλία της ύλης, αλλά και να αφιερώνουν χρόνο για συζήτηση μέσα στην τάξη για θέματα που ανησυχούν τους μαθητές. Απευθύνθηκε και στους μικρούς συμμετέχοντες που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να απαιτούν από τους γονείς για ο,τιδήποτε θέλουν, αλλά να συζητούν μαζί τους και να καταλήγουν από κοινού σε μια απόφαση.

Μια σύντομη αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη και το Συνήγορο του Παιδιού έδωσε τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται από αυτές τις Αρχές για να τις χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων των πολιτών και των ανηλίκων αντίστοιχα. Ακόμη, αναφέρθηκε στην έλλειψη κοινωνικών υπηρεσιών, την υποστελέχωση των ήδη υπαρχουσών στην περιφέρεια κυρίως και συνέστησε να αξιοποιούμε στο έπακρο τις υπηρεσίες που έχουμε στη διάθεσή μας (Βοήθεια στο Σπίτι και Γραφείο Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών). Τέλος, ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες γονείς για τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης και τα προβλήματα που έχουν συναντήσει πολλοί από αυτούς μέσω της συνεργασίας τους με τα Κέντρα αυτά., ενώ οι παρευρισκόμενοι τοπικοί άρχοντες επεσήμαναν την ανάγκη για ενίσχυση της περιφέρειας και ιδιαίτερα των νησιών με Υπηρεσίες Πρόνοιας.

Η κυρία Σταυριανάκη με τη σειρά της αναφέρθηκε στο νόμο κατά της ενδοοικογενειακής βίας που εφαρμόζεται από το 2006 και προστατεύει όλα τα μέλη της οικογένειας από κάθε μορφή βίας ανεξάρτητα από ποιο μέλος ασκείται: από σύζυγο σε σύζυγο, από γονιό σε παιδί ή μεταξύ αδελφών. Επίσης, παρουσίασε αποτελέσματα ερευνών σε πανελλαδικό επίπεδο που σκιαγραφούν το ποσοστό των ανηλίκων και το είδος της βίας που έχουν υποστεί από άτομα του συγγενικού τους περιβάλλοντος. Παρουσιάστηκε επίσης η αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού για αποτροπή της χρήσης κάθε μορφής βίας προς τους ανηλίκους με την προβολή ενημερωτικών σποτ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο που κατέγραφε την προσπάθεια κοινωνικού λειτουργού στην Αυστραλία να ενδυναμώσει παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας μέσα από βιωματικές ασκήσεις, ώστε να αυτοπροστατεύονται από κάθε μορφή βίας. Φεύγοντας οι παρευρισκόμενοι παρέλαβαν ενημερωτικό υλικό από τους φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Και εις άλλα με υγεία!

Επιστροφή