Εισαγωγή  Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

  2-10-2008  

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Έχουμε τη χαρά και την τιμή να σας προσκαλέσουμε  στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Κόρθι της Άνδρου, την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008, με θέμα την ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕ, τους ΥΔΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ και την ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ.

Το πρώτο θέμα καθίσταται επίκαιρο με την υπό ολοκλήρωση Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη Χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η παρέμβαση της νησιωτικής κοινότητας σε αυτή τη φάση μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας. Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Ίου – Αιγαίου, έχει επεξεργαστεί 4 παραδείγματα εφαρμογής που θα παρουσιαστούν στην ημερίδα. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί μια πρόταση ρεαλιστική, που να απαντά τόσο στην ανάγκη προώθησης των ΑΠΕ, όσο και στις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών.

Το δεύτερο θέμα αφορά την διαχείριση των υδατικών πόρων. Η διαχείριση προϋποθέτει πριν απ όλα γνώση της υφιστάμενης κατάστασης, του δυναμικού των υδροφορέων, της κατανάλωσης και εν τέλει τη διαμόρφωση κριτηρίων για την εκτέλεση έργων (άντληση, ταμιευτήρες, αφαλάτωση). Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΥΠΑΝ με θέμα τους υδατικούς πόρους στο Αιγαίο. Μια μελέτη που διήρκεσε 5 χρόνια και κατέγραψε/επεξεργάστηκε ένα τεράστιο πλήθος δεδομένων για τα νησιά του Αιγαίου, μια μελέτη που αν αξιοποιηθεί, μπορεί να γίνει ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφερειακής Διοίκησης, του κεντρικού Κράτους και των φορέων που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την αειφορία.

Τέλος, το ζήτημα της αφαλάτωσης απασχολεί όχι μόνο τους νησιωτικούς ΟΤΑ, αλλά και τα χρηματοδοτικά μέσα (ΘΗΣΕΑΣ, ΕΣΠΑ κτλ.) καθώς και τους ιδιώτες επενδυτές. Παραμένουν όμως ανοιχτά τα ζητήματα της τιμολόγησης, της αξιοπιστίας και της καταλληλότητας των προσφερομένων λύσεων, της ανάγκης σύνδεσης των έργων αφαλάτωσης με τις ΑΠΕ. Η ολοκληρωμένη αυτή προσέγγιση, της οποίας η μεθοδολογία θα παρουσιαστεί στην ημερίδα, είναι ο μόνος τρόπος για τη λήψη έγκαιρων και σωστών αποφάσεων, για την εξυγίανση της αγοράς, για την αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος της λειψυδρίας.

Η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής σας είναι απαραίτητη για την καλύτερη διοργάνωση της ημερίδας και την δική σας εξυπηρέτηση.

Για κάθε πληροφορία σχετικά με τα οργανωτικά θέματα και δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε να απευθύνεστε στην κα Άννα Βαρθολομαίου στο τηλέφωνο: 2282061423, Δευτέρα με Παρασκευή από τις 9:00 πμ μέχρι τις 3:00 μμ.

Ο δήμαρχος Κορθίου

Γιάννης Γλυνός

Ο πρόεδρος της ΔΑΦΝΗΣ

Γιώργος Πουσσαίος

Ο Γενικός Διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Ίου-Αιγαίου

Ηλίας Ευθυμιόπουλος


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

«ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»

«ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ»

«ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ»

 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΚΟΡΘΙΟΥ, ΑΝΔΡΟΣ

11.00-11.30

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ-ΕΓΓΡΑΦΕΣ

 

 

11.30-12.00

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ, ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

 

 

12.00-13.00

 

TO ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ¨ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΕΤΑΕΝ

13.00- 14.00

ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΑ “ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕ”

 

 

14.00-15.00

ΔΙΑΛΛΕΙΜΜΑ – ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ

 

15.00-16.00

 

ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΦΙΑ

“Λ.Δ.Κ.”

 

16.00-17.00

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ “ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ”

17.00-18.30

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ ΥΔΡΟΜΥΛΟ Νο 4 ΣΤΟ ΕΞΩ ΒΟΥΝΙ

 

 Σημείωση:

1.Προτείνεται η άφιξη των σύνεδρων να γίνει στις 4.10.2008 και να μεταβούν με λεωφορείο του Δήμου στο Κόρθι.

2. Για τους σύνεδρους που θα έλθουν αυθημερόν, θα υπάρχει λεωφορείο το πρωί στις 10:10 από το Λιμάνι του Γαυρίου  για να εξυπηρετήσει τα δρομολόγια των πλοίων,  Ραφήνα-Άνδρος, 7:35 Πηνελόπη Ά  και 8:05 Super Ferry II, καθώς και το απόγευμα στις 19:00 με 19:30 από το Κόρθι για Γαύριο για να εξυπηρετήσει τα δρομολόγια των πλοίων,  Άνδρος -Ραφήνα, 21:15 Πηνελόπη Ά  και 21:45 Super Ferry II.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ :

      ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΟΥ – ΑΙΓΑΙΟΥ 

 

 

ΔΙΚΤΥΟ ΑΕΙΦΟΡΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Επιστροφή