Εισαγωγή  Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

  20-2-2006  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ν .Α  ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΑΝΔΡΟΥ

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Άνδρος  14-2-2006

Αριθ πρωτ οικ ΓΕ/ 115

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ

«ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ»

1. Απαγορεύεται η διατήρηση των πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους ( προαύλια, αγρούς )

2. Τα ανοίγματα των κοτετσιών να καλύπτονται με σήτες, δίχτυα ή άλλα   κατάλληλα   προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.

3. Απαγορεύεται ή από κοινού εκτροφή παπιών και χηνών με άλλα πουλερικά. Χήνες και πάπιες πρέπει να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.

4. Συνιστάται  στους ιδιοκτήτες των πτηνών, μετά την έξοδο τους από το κοτέτσι, να αλλάζουν ρούχα και παπούτσια. Ρούχα και υποδήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την είσοδο τους στο κοτέτσι να παραμένουν εκτός σπιτιού.

5. Μετά από κάθε επαφή με τα πτηνά να ακολουθεί καλό πλύσιμο των χεριών με άφθονο νερό και σαπούνι και αν υπάρχει να χρησιμοποιείται  και απολυμαντικό χεριών. Ο ιός καταστρέφεται από τα κοινά απολυμαντικά (οινόπνευμα, χλωρίνη )

6. Καλός καθαρισμός των χώρων γύρω από το κοτέτσι, ώστε να μην υπάρχουν σπόροι ή άλλα υλικά που να προσελκύουν να άγρια πτηνά.

7. Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από δεξαμενή νερού εκτεθειμένη στο περιβάλλον  και στα άγρια πτηνά.

8. Μόνο τα απολύτως απαραίτητα άτομα να μετακινούνται προς το κοτέτσι . Αν είναι δυνατόν πάντα το ίδιο άτομο να φροντίζει τα πουλερικά .

9. Καλό μαγείρεμα του κρέατος και των αυγών που προέρχονται από οικόσιτα πουλερικά. Ο ιός καταστρέφεται στους 70ο C  για 1΄ λεπτό και στους 56ο C  για 3΄λεπτά .

10. Να μην καταναλώνονται ωμά αυγά

11. Να μην καταναλώνονται μισοβρασμένα αυγά ( μελάτα ) παρά μόνο σφιχτά .

12. Τα αυγά μάτια να τηγανίζονται καλά μέχρι να σφίξει ο κρόκος, να μην χρησιμοποιείται αυγολέμονο στα  φαγητά, να μην καταναλώνονται  αυγά ποσέ

13. Σε περιπτώσεις που παρατηρηθούν θάνατοι πουλερικών σε ποσοστό μεγαλύτερο από 3% να ενημερώνουν αμέσως την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία Άνδρου στα τηλέφωνα 22820-22829, 6945366104.

Ο Έπαρχος  Άνδρου

 

Ιωάννης Μαλταμπές

Επιστροφή