Αριάδνη Α.Ε. 

Νάξος 10 Μαρτίου 200

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ 

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Αριθμ. Πρωτ.:    /05 

ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΝΑΞΟΥ 

Τ.Θ. 127, 84 300 ΝΑΞΟΣ 

Προς:

Κ.Ε.Π. Νομού Κυκλάδων 

Τηλ. και Fax: 22850-31757,31758 

Κ.Ε.Π. Νομού Δωδεκανήσου 

e-mail: ariadnax@nax.forthnet.gr

Δήμους Νομού Κυκλάδων 

Δήμους Νομού Δωδεκανήσου

Μ.Μ.Ε. Νομού Κυκλάδων 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έχουμε τη χαρά να σας ενημερώσουμε ότι πραγματοποιήθηκε η προδημοσίευση του Προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο

«Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων Εμπορίου»

Στόχος

Στόχος του Προγράμματος είναι η στήριξη της ανταγωνιστικότητας Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων Εμπορίου.

Στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση:

·        Μεμονωμένες επιχειρήσεις (με σκοπό την ενίσχυση της υλοποίησης επιχειρηματικών σχεδίων που αποσκοπούν στην αναβάθμιση – ανακαίνιση του χώρου ή του εξοπλισμού τους)

·        Ομάδα εμπορικών επιχειρήσεων (με σκοπό την από κοινού πραγματοποίηση των αγορών τους από τους προμηθευτές, στην από κοινού εκμετάλλευση αποθηκευτικών χώρων ή χώρων εκθέσεων και πωλήσεων)

Επιλέξιμες επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που μπορούν να υποβάλλουν πρόταση στο Πρόγραμμα θα πρέπει:

§         Να έχουν κέντρο άσκησης της δραστηριότητάς τους μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας.

§         Να είναι κατά κύριο λόγο εμπορικές (δηλ. τουλάχιστον το 50% του κύκλου εργασιών τους να προέρχεται από την άσκηση εμπορικής δραστηριότητας).

§         Να έχουν έναρξη λειτουργίας πριν από την 1/1/2002.

§         Να απασχολούσαν κατά το έτος 2004 με σχέση εξαρτημένης εργασίας τουλάχιστον ένα (1) άτομο με ανώτερο όριο τα εννέα (9) άτομα..

§         Την τελευταία τριετία να εμφανίζουν θετικό μέσο όρο κερδών προ αποσβέσεων και φόρων.

§         Να μη συμμετέχουν σε δίκτυα συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με τη μορφή της δικαιόχρησης (franchising).

§         Αν πρόκειται για συνεργαζόμενες εμπορικές επιχειρήσεις να είναι τουλάχιστον οκτώ (8).

§         Τα έσοδά τους να μην προέρχονται από την εμπορία προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.

Επιλέξιμες ενέργειες

Οι ενέργειες που ενισχύονται διακρίνονται σε επενδύσεις σε πάγια και σε άυλες επενδύσεις.

Ø      Οι επενδύσεις σε πάγια αφορούν την αναμόρφωση ή ανακαίνιση των καταστημάτων ή των αποθηκευτικών χώρων, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου καθώς και την αγορά και εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού (σημειώνεται ότι ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι καινούριος).

Ø      Οι άυλες επενδύσεις αφορούν στην ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας, εκτέλεση εκστρατειών διαφήμισης και προβολής, συμμετοχή σε ηλεκτρονικές αγορές, συμμετοχή σε ειδικές κλαδικές εκθέσεις καθώς και στη λήψη υπηρεσιών από εξωτερικούς συμβούλους.

Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την ημερομηνία προδημοσίευσης του Προγράμματος (2 Μαρτίου 2005) εκτός από τις δαπάνες εκτέλεσης διαφημιστικών εκστρατειών, δαπάνες προβολής στο διαδίκτυο, δαπάνες  συμμετοχής σε εκθέσεις οι οποίες δεν μπορούν να θεωρηθούν επιλέξιμες πριν την οριστική ένταξη των επιχειρήσεων στα πλαίσια του παρόντος Προγράμματος (ο Φ.Π.Α. δεν περιλαμβάνεται σε καμία κατηγορία δαπανών και βαρύνει εξολοκλήρου την επιχείρηση).

Επιχειρηματικό σχέδιο – Δημόσια χρηματοδότηση

Τα σχέδια των μεμονωμένων επιχειρήσεων θα πρέπει:

·        Να έχουν κατώτατο όριο προϋπολογισμού τα 40.000 € και ανώτατο τα 100.000 €.

·        Να περιέχουν επενδύσεις σε πάγια ή/και άυλες επενδύσεις υπό την  προϋπόθεση ότι το κόστος για τις άυλες επενδύσεις δε θα υπερβαίνει τα 30.000 €.

·        Να ολοκληρωθούν εντός πέντε (5) μηνών από την ημερομηνία έγγραφης ενημέρωσης της επιχείρησης για την έγκριση του επιχειρηματικού σχεδίου.

·        Το χρηματοδοτικό σχήμα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα εξής δεδομένα:

                                                         i.      Ιδία συμμετοχή τουλάχιστον 25%.

                                                       ii.      Τραπεζική συμμετοχή το πολύ 35%.

                                                      iii.      Δημόσια χρηματοδότηση 40%.

Τα σχέδια των συνεργαζόμενων  επιχειρήσεων θα πρέπει:

·        Να έχουν κατώτατο όριο προϋπολογισμού τα 40.000 € και ανώτατο τα 150.000 €.

·        Να περιέχουν επενδύσεις σε πάγια ή/και άυλες επενδύσεις υπό την  προϋπόθεση ότι το κόστος για τις άυλες επενδύσεις δε θα υπερβαίνει τα 50.000 €.

·        Να ολοκληρωθούν εντός οκτώ (8) μηνών από την ημερομηνία έγγραφης ενημέρωσης της επιχείρησης για την έγκριση του επιχειρηματικού σχεδίου.

·        Το χρηματοδοτικό σχήμα θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα ίδια δεδομένα με αυτά των σχεδίων μεμονωμένων επιχειρήσεων.

Η δημόσια χρηματοδότηση καταβάλλεται στους δικαιούχους αμέσως μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, την εξόφληση των δαπανών, την πιστοποίηση από το όργανο ελέγχου, την οριστική παραλαβή του έργου και τη σύνταξη του σχετικού Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής.

Στις δικαιούχες επιχειρήσεις παρέχεται η δυνατότητα να εισπράξουν ως προκαταβολή το 40% της δημόσιας επιχορήγησης με την απλή υποβολή σχετικής αίτησης συνοδευόμενης από εγγυητική  επιστολή προκαταβολής ύψους ίσου προς το ποσόν προκαταβολής.

Υποβολή Προτάσεων

Φάκελοι υποψηφιότητας υποβάλλονται μόνο μετά την επίσημη προκήρυξη του Προγράμματος. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον ΕΟΜΜΕΧ, Ξενίας 16 και Έβρου, τηλ. 2107491100 (διαδικτυακός τόπος: www.eommex.gr), στο Γραφείο Πληροφόρησης του Ε.Π.ΑΝ., Μεσογείων 56, Αθήνα τηλ. 8011136300 (διαδικτυακός τόπος: www.antagonistikotita.gr) καθώς και στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Νάξου ΑΡΙΑΔΝΗ Α.Ε. στα τηλέφωνα 2285031757 και 2285031758.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ

 

Παρασκευή Βιτζηλαίου

Αντιδήμαρχος Δ. Δρυμαλίας

Επιστροφή