Εισαγωγή  Νέα - Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου

  5-7-2005  

Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων

 

Το 80 π.Χ. κατασκευάστηκε στην Ρόδο, στη σχολή του Απολλώνιου, ένα εκπληκτικό όργανο, μοναδικό από κάθε άποψη στην ιστορία της παγκόσμιας τεχνολογίας.
Πρόκειται για το γνωστό «Υπολογιστή των Αντικυθήρων», μηχανισμό που μαζί με άλλα σημαντικά ευρήματα, βρέθηκε στο ναυάγιο των Αντικυθήρων.
Ανελκύστηκε το 1901 από σφουγγαράδες της Σύμης. Ο μηχανισμός έφερε συνολικά 30 διαφορετικά γρανάζια, κατασκευασμένα στο χέρι, τα οποία έμπαιναν σε λειτουργία από έναν άξονα που βρίσκονταν στο πλάι του μηχανισμού και έδειχναν τις κινήσεις του ήλιου και της σελήνης στο Ζωδιακό.
Το όργανο, εκπληκτικής ομορφιάς και επιστημονικής σύλληψης, αποτελεί την πεμπτουσία της παράδοσης στους μηχανισμούς με γρανάζια που αναπτύχθηκε κατά την ελληνιστική περίοδο. Πρόγονος του θεωρείται η Ουράνια Σφαίρα ή Ουράνιος Πόλος του Αρχιμήδη.
Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε τον κατασκευαστή του.

Αυτή η μηχανή μαζί με πολλά άλλα αξιόλογα όργανα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού θα εκτίθενται στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Κόρθι από 23/7 έως και 21/8 και σας περιμένουν να τα γνωρίσετε από κοντά.

Επιστροφή