ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Κορθίου, σε συνεργασία με το Λύκειο Κορθίου, Α’ Λύκειο Αλεξανδρούπουλης και το Λύκειο Ακροπόλεως στην Κύπρο, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΘΡΑΚΗ – ΑΙΓΑΙΟ – ΚΥΠΡΟΣ 2004-2005» των Υπουργείων Αιγαίου και Μακεδονίας – Θράκης και του Γραφείου Προγραμματισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τίτλος του έργου είναι «Ανθρώπινη Δραστηριότητα και Φυσικό Περιβάλλον: Ένα Πείραμα Καταγραφής Συνιστωσών της Ηλιακής Ακτινοβολίας στον Ακριτικό Χώρο Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος.

Το έργο σκοπεύει στη γνωριμία – προσέγγιση όπως και στην πειραματική μελέτη προβλημάτων του Φυσικού Περιβάλλοντος που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα καθώς επίσης και στην ευαισθητοποίηση του μαθητικού και τοπικού πληθυσμού για τη σημασία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σκοπός του έργου είναι η διάχυση της επιστημονικής γνώσης στους επιμέρους μαθητικούς πληθυσμούς και τοπικές κοινωνίες εστιάζοντας σε δύο περιβαλλοντικά θέματα αιχμής: 1) Φαινόμενο του θερμοκηπίου και υπερθέρμανση του πλανήτη μας και 2) Μείωση καταστροφή της στρατοσφαιρικής στοιβάδας του όζοντος. Για την επίτευξη του σκοπού η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται σε δύο θέματα επιστημονικής γνώσης: α) Εξοικείωση με το Φυσικό Κόσμο δηλαδή με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του όζοντος και της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, και β) Επιστήμη – Τεχνολογία και Κοινωνία δηλαδή ανθρώπινη δραστηριότητα και επιδράσεις στα αέρια του θερμοκηπίου και στη στρατοσφαιρική στοιβάδα του όζοντος καθώς επίσης και επιπτώσεις στην Υπερθέρμανση και τα αυξανόμενα επίπεδα της βλάβης υπεριώδους ακτινοβολίας στην ανθρώπινη υγεία, στην κοινωνία και τους φυσικούς πληθυσμούς γενικά. Είναι πλήρως αποδεδειγμένο ότι η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας αποτελεί σημαντική πρόκληση για την παρούσα αλλά και για τις επόμενες γενεές. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το φυσικό περιβάλλον παίζει ρόλο κλειδί στην ανάπτυξη πολλών κοινών ασθενειών. Επομένως η βελτίωση της επιστημονικής γνώσης των μαθητικών πληθυσμών και της τοπικής κοινωνίας αναμφίβολα σκοπεύει στη κατανόηση και ει δυνατόν στη θεραπεία της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και συνακόλουθα στην προστασίας της ανθρώπινης υγείας. Οι μαθητές εξοικειωμένοι με τα περιβαλλοντικά θέματα αναπτύσσουν έτι περισσότερο την ευαισθησία τους για το περιβάλλον, αφιερώνοντας έτσι περισσότερο χρόνο στην γνώση γενικά ώστε να καταστούν υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και για τις επιπτώσεις της υποβάθμισης αυτού στην ανθρώπινη υγεία.

Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται στις 45.000€ και η διάρκειά του είναι 24 μήνες.

Επιστροφή