ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο Δήμος Κορθίου είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την συμμετοχή του στο πρόγραμμα “ΔΙΑΒΑΤΙΣ” (ΔΙΑδραστικό σύστημα για τη Βελτίωση στην Ανάδειξη Τουριστικών & Ιστορικών Στοιχείων) σε συνεργασία με τις εταιρίες FORTHnet A.E., FORTHcrs και WINTOURS, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και τους Δήμους Αρχανών, Γοργολαϊνης, Τεμένους, Καζαντζάκη, Σίφνου και Τυλισού.

Το έργο έχει ως κύριο αντικείμενο τη δημιουργία ενός διαδραστικού πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης και προώθησης της πολιτισμικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος της νησιωτικής Ελλάδας. Επιδίωξη του συγκεκριμένου πληροφοριακού συστήματος αποτελεί η καταγραφή, διαχείριση και προβολή των τουριστικών, πολιτισμικών και ιστορικών χαρακτηριστικών περιοχών της Ελλάδας υποστηριζόμενο από τους υπάρχοντες μηχανισμούς προώθησης τουριστικού περιεχομένου. Το εν λόγω σύστημα θα διαμορφωθεί, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε όλες οι πληροφορίες να απεικονίζονται με υποβοηθητική και υποστηρικτική μορφή ως προς την πληροφόρηση που αφορά την επίσκεψη, πρόσβαση και ξενάγηση σε ιστορικά μνημεία, τοπία και διαδρομές.

Η δομή του συστήματος θα βασιστεί σε μια τεχνολογικά προηγμένη βάση γνώσεων όπου θα καταγράφονται και θα αποθηκεύονται ψηφιακές πληροφορίες σχετικές με τους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους διάφορων περιοχών. Η συλλογή των απαιτούμενων πληροφοριών θα υλοποιηθεί μέσω της συνεργασίας και υποστήριξης των συμμετεχόντων δημοτικών αρχών. Στόχος είναι η συλλογή κειμένων, εικόνων και χαρτών που θα αναπαριστούν με ακρίβεια τις υπάρχουσες διαδρομές των περιοχών (πληροφορίες σχετικά με το μήκος τους, τις υψομετρικές διαφορές, τον τρόπο πρόσβασης, τη διάρκεια επίσκεψης, τυχόν προβλήματα, κ.α.), το φυσικό περιβάλλον (πετρώματα, βλάστηση κ.α.), το ανθρωπογενές περιβάλλον (μουσεία, μνημεία και ιστορικά αξιοθέατα και των χαρακτηριστικών τους), τα πολιτιστικά γεγονότα (δρώμενα και ημερομηνίες διεξαγωγής) κ.α.

Η βάση γνώσεων θα αξιοποιηθεί από τα κυριότερα σημεία της τουριστικής αλυσίδας, όπως δημοτικά γραφεία, τουριστικές επιχειρήσεις, τουριστικά γραφεία, συστήματα διανομής και ακτοπλοϊκά μέσα μεταφοράς. Για τον λόγο ότι σε όλα τα παραπάνω σημεία απαιτείται η ύπαρξη έγκυρων και έγκαιρων πληροφοριών, θα αναπτυχθεί ένας μηχανισμός συστηματικής ενημέρωσης και αξιολόγησης των πληροφοριών της βάσης γνώσεων. Ακόμη θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διανομής που θα προσφέρει στα διάφορα σημεία συνεχή και απρόσκοπτη πρόσβαση στις πληροφορίες. Οι πληροφορίες, θα είναι προσβάσιμες από το διαδίκτυο και θα υποστηρίζεται η παραγωγή έντυπου υλικού, ηλεκτρονικών παρουσιάσεων και άλλων πολυμορφικών προτύπων σε δικτυακούς τόπους, φορητές συσκευές, κ.α.

Οι προς επίτευξη στόχοι στα πλαίσια του έργου εξυπηρετούν σε μεγάλο βαθμό τους στόχους του προγράμματος διότι αποβλέπουν στην ενίσχυση των παρακάτω δραστηριοτήτων:

Στις 7 Ιουλίου 2003 υπογράφηκαν οι απαιτούμενες συμβάσεις με την Γενική Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και των ανωτέρω συνεργατών.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε έξι ενότητες εργασίας:

Ο Δήμος Κορθίου έχει ήδη ξεκινήσει την συλλογή πληροφοριών για το πρόγραμμα που θα διαρκέσει 30 μήνες. Το συνολικό κόστος του έργου είναι 840.393,43€.

Επιστροφή