ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ

Ψήφισμα ανοιχτού Δημοτικού Συμβουλίου

Ορμος Κορθίου, 20-2-2004

 

Κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κορθίου Ανδρου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20-2-2004 ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη μορφή λαϊκής συνέλευσης, με θέμα “Αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και τα προβλήματα που δημιουργεί η περιθωριοποίηση της περιοχής του Δήμου Κορθίου σε θέματα ζωτικής σημασίας. Ευθύνες, προτάσεις γιά λύσεις και τρόποι κάθε δυνατής αντιμετώπισης.”, όπου εγκρίθηκε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:


Με το παρόν ψήφισμα επιχειρούμε να αποτυπώσουμε τις διαμαρτυρίες και την αγανάκτηση των κατοίκων σχετικά με την απαράδεκτη παροχή υπηρεσιών της ΔΕΗ Α.Ε., η οποία, εκμεταλλευόμενη το μονοπωλιακό καθεστώς και την ανυπαρξία εναλλακτικής λύσης, μας αντιμετωπίζει ως τριτοκοσμικούς καταναλωτές, χωρίς καμία απαίτηση όσο αφορά την απαιτούμενη ποσότητα και την ποιότητα ενός δημόσιου αγαθού, της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αρκετά χρόνια μετά τις αρχικές διαμαρτυρίες, αλλά και τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας, και κατόπιν της εξοργιστικής αδιαφορίας των υπευθύνων που εδρεύουν σε κλιματιζόμενα γραφεία της πρωτεύουσας έχοντας πλήρη άγνοια ακόμα και της ύπαρξης του νησιού μας, αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση διεκδικώντας με κάθε πρόσφορο μέσο το δικαίωμά μας να ζούμε εδώ με αξιοπρέπεια και απολαμβάνοντας χωρίς εξαίρεση και εκπτώσεις όλα τα δημόσια αγαθά, όπως συμβαίνει στις πολιτισμένες χώρες τον εικοστό πρώτο αιώνα.

Ακολουθεί μιά συνοπτική ανάλυση της παρούσας κατάστασης:

Η νήσος Ανδρος τροφοδοτείται από το εθνικό δίκτυο υψηλής τάσης (150.000 V) μέσω πυλώνων στη νότια Εύβοια, υποθαλάσσιου καλωδίου στο Κάβο Ντόρο και πυλώνων που διατρέχουν το νησί από το βόρειο άκρο μέχρι τον υποσταθμό υψηλής τάσης, που βρίσκεται στο μέσο του νησιού. Στη συνέχεια η ηλεκτρική ενέργεια προωθείται στις καταναλώσεις του νησιού με γραμμές μέσης τάσης (20.000 V) και στη συνέχεια χαμηλής τάσης (380/220 V).

Επίσης με μέση τάση τροφοδοτείται και το νησί της Τήνου, με χρήση των πυλώνων υψηλής τάσης (από τον υποσταθμό υψηλής τάσης μέχρι το νότιο άκρο του νησιού) και του υποθαλάσσιου καλωδίου στο στενό Ανδρου-Τήνου.

Τέλος, διατηρείται σε κατάσταση εφεδρείας το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στη Χώρα Ανδρου, το οποίο τροφοδοτεί σε περιπτώσεις ανάγκης το δίκτυο μέσης τάσης γιά Ανδρο και Τήνο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί οτι η ΔΕΗ Α.Ε. δεν έχει ολοκληρώσει το βρόχο υψηλής τάσης (που θα διέτρεχε αρκετά νησιά και θα κατέληγε στο Λαύριο), γιατί με δική της ευθύνη (όπως αναλύαμε σε ανακοίνωσή μας στις 5-4-2002) έχει εγκλωβιστεί σε δικαστικές διαμάχες που εκκρεμούν ακόμη.

Συμπερασματικά λοιπόν, βλέπουμε οτι η μόνη πρακτική διαφοροποίηση που συνέβη στο σχεδιασμό της ΔΕΗ Α.Ε. κατά τα τελευταία χρόνια, είναι η τροφοδοσία των υφιστάμενων δικτύων της σε Ανδρο και Τήνο με παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από το εθνικό δίκτυο.

Εδώ ακριβώς όμως αρχίζουν και τα προβλήματα: η ΔΕΗ Α.Ε., στην προσπάθειά της να μειώσει το κόστος λειτουργίας της και να φανεί ελκυστική στους επενδυτές του χρηματιστηρίου, δεν χρησιμοποιεί το εργοστάσιο, μειώνει το προσωπικό του και τροφοδοτεί τα νησιά με ρεύμα από το εθνικό δίκτυο, χρησιμοποιώντας ημιτελές έργο και χωρίς να έχει ολοκληρωμένο βρόχο υψηλής τάσης (και επομένως ασφαλιστική δικλείδα σε περιπτώσεις βλάβης πυλώνων), αντί βεβαίως να χρησιμοποιεί το εργοστάσιό της μέχρι την ολοκλήρωση των έργων. Επιπρόσθετα, το εργοστάσιο αφήνεται στην τύχη του, χωρίς υποστήριξη και επαύξηση ισχύος γιά κάλυψη των μελλοντικών αναγκών. Και βέβαια αρκεί μιά απλή περιήγηση ενός μη ειδικού στο νησί, γιά να αντιληφθεί το μέγεθος της απαξίωσης των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης, λόγω έλλειψης προσωπικού συντήρησης.

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα της ανόδου της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ Α.Ε. είναι ορατά σε όλους μας σε καθημερινή βάση: καθημερινές, απρογραμμάτιστες και πολύωρες διακοπές ρεύματος, εξωφρενικές διακυμάνσεις της τάσης, κατεστραμμένες ηλεκτρικές συσκευές, αδυναμία εργασίας και επαγγελματικές ζημιές, καμένες αντλίες, κατεστραμμένοι υπολογιστές μαζί με τους σταθεροποιητές τους, κλπ. Ο κατάλογος μακρύς και οι “δικαιολογίες” της ΔΕΗ Α.Ε. διαφορετικές, ανάλογα την περίσταση και την εποχή του χρόνου: πότε φταίει το οτι δεν βρέχει, πότε το οτι βρέχει, πότε ο νοτιάς και πότε ο βοριάς, πότε ο εργολάβος που δεν έρχεται, πότε η ανυπαρξία κατάλληλων υλικών, κλπ, κλπ.

Στις πρόσφατες κακοκαιρίες η κατάσταση έγινε επανειλημμένα τραγική ιδίως γιά όλους εμάς που κατοικούμε στην περιοχή Κορθίου. Ενδεικτικά περιγράφουμε μιά από αυτές τις περιπτώσεις: μιά ζημιά σε πυλώνα της Εύβοιας είχε σαν αποτέλεσμα να μείνει η Ανδρος και η Τήνος γιά πολλές ώρες στο σκοτάδι (μιάς και το γερασμένο εργοστάσιο έχει παραμεληθεί με ευθύνη της ΔΕΗ Α.Ε. και, παρά τις προσπάθειες του λιγοστού προσωπικού, εξαντλεί τα όριά του γιά να ανταποκριθεί επαρκώς στις απαιτήσεις, ενώ οι χειρισμοί στους διακόπτες πρέπει να γίνουν χειροκίνητα σε διάφορα σημεία του νησιού από το επίσης ελάχιστο προσωπικό). Οταν με πολύ κόπο το εργοστάσιο λειτούργησε, τότε έγινε αντιληπτό οτι υπήρχαν εκτεταμένες ζημιές στο επίσης γερασμένο και προβληματικό δίκτυο μέσης τάσης του νησιού και ειδικότερα της περιοχής Κορθίου, οι οποίες όμως έγινε δυνατό να επισκευαστούν μετά από τριήμερο, αφού η διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. αδιαφορεί γιά την ποσοτική επάρκεια του προσωπικού της και αρκείται στις ηρωικές προσπάθειες του εναπομείναντος τεχνικού προσωπικού. Και βέβαια οι επισκευές στο επίσης απηρχαιωμένο δίκτυο χαμηλής τάσης διήρκεσαν πολλές ημέρες, οι οποίες συνοδεύτηκαν από πολλές προγραμματισμένες και απρογραμμάτιστες διακοπές ρεύματος. Το αποτέλεσμα είναι φανερό: μερικές χιλιάδες άνθρωποι έζησαν επί αρκετές ημέρες σε συνθήκες μεσαίωνα, προσπαθώντας να ζεσταθούν με κάθε μέσο, μη μπορώντας να εργαστούν, χωρίς ραδιοτηλεοπτική ενημέρωση, κλπ. Κι αν αυτό σε κάποια κλιματιζόμενα γραφεία της πρωτεύουσας φαντάζει ρομαντικό, ας αναλογιστούν τους γέροντες και ηλικιωμένους, πολλοί από τους οποίους στηρίζουν ακόμα και τη ζωή τους στη λειτουργία κάποιων συσκευών και μηχανημάτων.

Το ποτήρι ξεχείλισε!

Δεν θέλουμε πλέον να καταθέσουμε και νέες προτάσεις προς τη ΔΕΗ Α.Ε. Αυτό το πράξαμε στο παρελθόν και αγνοήθηκαν πλήρως. Εξακολουθούμε βέβαια και εμμένουμε σε αυτές τις εμπεριστατωμένες και μελετημένες προτάσεις μας, αλλά, σε τελική ανάλυση, δεν είναι δικό μας θέμα η βέλτιστη και ορθολογική λειτουργία μιάς ανώνυμης εταιρείας, η οποία διαθέτει ακριβοπληρωμένα στελέχη γιά αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Οι κάτοικοι της περιοχής Κορθίου αναλαμβάνουν πλέον δικαστική δράση με κάθε νόμιμο ένδικο μέσο κατά της ΔΕΗ Α.Ε. και παντός υπευθύνου (πολιτικοί προϊστάμενοι, κλπ), διεκδικώντας το αυτονόητο:

Δεν έχουμε την πρόθεση να βοηθήσουμε κανέναν φεύγοντας από τον τόπο μας και λύνοντας έτσι το πρόβλημα. Αντίθετα, θα μείνουμε εδώ και θα ενοχλούμε διαρκώς όλους εκείνους, που από πρόθεση στέκονται εμπόδιο και δεν μας επιτρέπουν να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Ορμος Κορθίου, 20-2-2004

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Ιωάννης Ρήγας

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο:
Κωνσταντίνος Γαρύφαλλος
Φίλιππος Διαμαντής
Πέτρος Ζαγοραίος
Αντώνιος Κρούσης
Ελευθέριος Λαούδης
Γεώργιος Μαγκανιώτης
Νικόλαος Μανέτας
Ιωάννης Μάστορης
Ιωάννης Μπολιάς
Βασίλειος Στρατής
Κωνσταντίνος Τατάκης
Δημήτριος Τηνιακός
Ιωάννα Πολίτου
Γεώργιος Καλλιβρούσης

Ακολουθούν υπογραφές

Ο Δήμαρχος

 

Ιωάννης Γλυνός

Back