Δελτίο Τύπου

 

Προγράμματα σε εξέλιξη στο Γυμνάσιο –Λύκειο Κορθίου το σχ. έτος 2002-03

 

1. “Ας γνωρίσουμε τα ολυμπιακά αθλήματα

Ένα πρόγραμμα που υλοποιείται με την πρωτοβουλία τριών σχολείων (Γυμνάσιο-Λύκειο Επισκοπής Ρεθύμνου, Λύκειο Σ. Αυγουλέα–Λιναρδάτου, Γυμνάσιο-Λύκειο Κορθίου Άνδρου).

Σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές, και όχι μόνο, τα ολυμπιακά αθλήματα. Συγκεκριμένα, οι τρεις σχολικές μονάδες ενθαρρύνουν τους μαθητές τους να ασχοληθούν με νέα (ή όχι διαδεδομένα στη χώρα μας) ολυμπιακά αθλήματα, να τα μάθουν, με την βοήθεια τοπικών φορέων και αθλητικών συλλόγων, και στη συνέχεια να τα διδάξουν στους μαθητές των άλλων σχολείων. Διοργανώνονται για το σκοπό αυτό τρεις κοινές συναντήσεις σε Άνδρο, Αθήνα και Ρέθυμνο, όπου κάθε σχολείο φιλοξενεί τα άλλα δύο. Κατά τη διάρκεια κάθε φιλοξενίας οργανώνονται αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις

Η πρόταση για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος υποβλήθηκε από το Γυμνάσιο-Λύκειο Επισκοπής Ρεθύμνου στα πλαίσια του προγράμματος της Ολυμπιακής Παιδείας, εγκρίθηκε και θα χρηματοδοτηθεί με 21.500 €.

H έναρξη του προγράμματος θα γίνει στο Γυμνάσιο Κορθίου την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2003, με τη φιλοξενία του Γυμνασίου –Λυκείου Επισκοπής και του Λυκείου Σ. Αυγουλέα - Λιναρδάτου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Οι δύο επόμενες φάσεις του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη στις 27-28-29 Ιουνίου και στην Αθήνα στις 19-20-21 Σεπτεμβρίου οπότε και θα ολοκληρωθεί.

Για την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος υπήρξε εθελοντική προσφορά και συνεργασία με αθλητές της Άνδρου και της Αθήνας, που θα κάνουν επίδειξη αθλημάτων.

Χορηγοί του προγράμματος είναι ο Δήμος Κορθίου, ο Δήμος Άνδρου (φιλοξενία αθλητών), ο Δήμος Υδρούσας (παραχώρηση λεωφορείου για τις μετακινήσεις των μαθητών), καθώς και ο Προϊστάμενος του 1ου Γραφείου Δ/θμιας Εκπ/σης.

2. “Τα παιδιά όλου του κόσμου θέλουν μια Ολυμπιάδα Ειρήνης

Στα πλαίσια του προγράμματος της ολυμπιακής παιδείας–εκεχειρίας, το Γυμνάσιο Κορθίου υπέβαλε πρόταση για να ανεβάσει θεατρική παράσταση, η οποία εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται με 5000 € από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας. 

Το έργο που επιλέχθηκε είναι η αρχαία ελληνική κωμωδία του Αριστοφάνη ‘Λυσιστράτη’, με σκοπό την ανάδειξη, μέσω της κωμικής εφευρετικότητας του Αριστοφάνη, της ύψιστης σημασίας της ειρήνης. Η επίπονη αυτή πρωτοβουλία φιλοδοξεί να διαδώσει το ειρηνικό ιδεώδες (με τον πιο ευχάριστο τρόπο) όχι μόνο στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας αλλά και ευρύτερα, στις κοινωνίες του Κορθίου, της Χώρας Ανδρου και της Σύρου, ως πολιτιστική δραστηριότητα άμεσα συνυφασμένη με την ολυμπιακή ιδέα της εκεχειρίας.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα στο σχολείο να ζητήσει τη βοήθεια εξωτερικών συνεργατών. Έτσι, για την υλοποίηση του προγράμματος, ζητήθηκε η συνεργασία με το σκηνοθέτη Κώστα Τσαπέκο, του οποίου η συμβολή είναι καθοριστική για την επιτυχία της θεατρικής παράστασης. Σημαντική είναι επίσης και η βοήθεια των καθηγητών του Γυμνασίου Β. Χρήστου, Α. Κοντομήτρου, Κ. Μανέτα και Σ. Μαρίνου.

Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Κόρθι με τη λήξη των μαθημάτων, στη Χώρα Ανδρου τον Ιούνιο και στην Ερμούπολη Σύρου το Σεπτέμβριο.

Για τις ανάγκες του παραπάνω προγράμματος ο Δήμος Κορθίου, σε συνεργασία με το Συλλογο Γονέων του Γυμνασίου Κορθίου, ανακατασκευάζει τη θεατρική σκηνή του Γυμνασίου, με σκοπό την κάλυψη των σύγχρονων θεατρικών αναγκών.

3. “Πάμε Σινεμά

Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και έχει σαν στόχο την επαφή των μαθητών με τη τέχνη του κινηματογράφου και τη κατανόηση της κινηματογραφικής γλώσσας, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους. Τα παιδιά γράφουν το σενάριο, προετοιμάζουν και σκηνοθετούν μια πεντάλεπτη ταινία στο χώρο του σχολείου.

Η δημιουργία της ταινίας έγινε από τους μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου το Νοέμβρη του 2002.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος όλες οι ταινίες για το νομό των Κυκλάδων θα προβληθούν στη Σύρο, στις 8-9-10 Μαιου, όπου και θα βραβευτούν οι καλύτερες.

Την παρουσίαση των ταινιών θα παρακολουθήσουν μαθητές που συμμετείχαν στη δημιουργία της ταινίας. Τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης θα καλύφθούν από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκευτείτε τα σχετικά site του Υπουργείου Παιδείας
http://olympiakipaideia.instore.gr/gr/draseis/01/012/012_02.htm
http://olympiakipaideia.instore.gr/gr/draseis/01/012/012_03.htm
και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου
http://www.filmfestival.gr/annual_activity/agenda2002/pame_gr.htm.

Από το Γυμνάσιο-Τ.Λ. Κορθίου Ανδρου

January-March 2003