ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΑΝΔΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΥΔΡΟΥΣΑΣ
Ανδρος, 28-3-2003

 

 

ΠΡΟΣ: ΥΠΕΧΩΔΕ

 

Θέμα: Χωροταξικό Ανδρου

κ. Υπουργέ,

με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να αναφερθούμε σε ένα ζήτημα αιχμής γιά το νησί της Ανδρου, τις επικείμενες χωροταξικές ρυθμίσεις.

Οι Δήμοι του νησιού, ενόψει της 4ης φάσης της Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης Ανδρου (που μας είχε παρουσιαστεί τότε), είχαν γνωστοποιήσει από το 2001 τις παρατηρήσεις τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και το κοινό συμφέρον του νησιού. Σήμερα, η Μελέτη αυτή έχει διαμορφωθεί σε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο επεξεργάζεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας, γιά να προωθηθεί στη συνέχεια γιά δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Δυστυχώς, εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, πολλές από τις παρατηρήσεις μας δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Ετσι, το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ενσωματώνει απαράδεκτες ρυθμίσεις όπως:

Στο μεταξύ, βλέπουμε να δημοσιεύονται Προεδρικά Διατάγματα γιά άλλα νησιά (π.χ. Τήνος), από τα οποία προκύπτει οτι το Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε ουσιαστικά σε ανασύνταξη του Π.Δ., αφαιρώντας ή προσθέτοντας νέες απαράδεκτες διατάξεις όπως:

Μετά από όλες αυτές τις επαπειλούμενες απαράδεκτες ρυθμίσεις, που θα ακυρώνουν σίγουρα και εκ των προτέρων την οιανδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης της Ανδρου, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε:

  1. Εχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τις χωροταξικές ρυθμίσεις της Ανδρου;

  2. Θα περιλαμβάνει απαράδεκτες ρυθμίσεις, όπως σκιαγραφήθηκαν ανωτέρω; Αν ναι, σας δηλώνουμε οτι είναι βέβαιη η σθεναρή αντίδραση των κατοίκων της Ανδρου, οι οποίοι δεν πρόκειται φυσικά να απεμπολήσουν τις περιουσίες τους, βλέποντάς τις να απαξιώνονται.

Είναι άλλωστε γνωστές και οι αντίστοιχες περιπτώσεις και άλλων νησιών στα οποία επικρατεί μεγάλη αναταραχή, η οποία γενικεύεται σε όλες τις Κυκλάδες. Οι Κυκλαδίτες, με προεξάρχουσα τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δεν πρόκειται να δεχτούν απαράδεκτες ρυθμίσεις, που απαξιώνουν περιουσίες και κόπους γενεών, που ανακόπτουν την ανάπτυξή τους και υποθηκεύουν το μέλλον τους.

Σύντομα θα σας επισκεφτεί αντιπροσωπεία Δημάρχων και συμβούλων μηχανικών προκειμένου να πάρουν σαφείς και πειστικές απαντήσεις σε αυτά τα φλέγοντα ζητήματα.

Με τιμή,

Ιωάννης Μαλταμπές

Επαρχος Ανδρου

Εμμανουήλ Βάμβουκας

Δήμαρχος Ανδρου

Ιωάννης Γλυνός

Δήμαρχος Κορθίου

Κυριάκος Θωμάς

Δήμαρχος Υδρούσας

Back