ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(available only in greek)


**
Pictures **

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2001 το Συνέδριο με τίτλο "Η θέση της γυναίκας στο σύγχρονο νησιώτικο περιβάλλον", που έγινε στο Κόρθι της Ανδρου.

Στον ιστορικό χώρο της Αγίας Τριάδας, όπου βρίσκεται το Συνεδριακό Κέντρο, επί τρείς ημέρες αναλύθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στο παρελθόν η νησιώτισα, οι σημερινές δυσκολίες και διαφάνηκαν λύσεις και προοπτικές.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Δήμαρχος Κορθίου κ. Ιωάννης Γλυνός, ο οποίος έδωσε και το στίγμα της εποχής όσο αφορά τη θέση των γυναικών στις σημερινές συνθήκες.

Στην πρώτη ενότητα αναλύθηκαν οι συνθήκες ζωής των γυναικών στην πρόσφατη ιστορία, η κοινωνική τους θέση και οι διέξοδοι απασχόλησης που υπήρχαν στη διάθεσή τους. Αναλύθηκε επίσης διεξοδικά η σημερινή κατάσταση, ιδίως των νέων γυναικών και τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Μεγάλο μέρος του Συνεδρίου αφιερώθηκε στις νέες δυνατότητες που ανοίγονται μέσω των διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα οποία αφορούν είτε ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, είτε την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης. Ακόμη, τονίστηκε ιδιαίτερα στο σημείο αυτό ο αποφασιστικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πληροφόρηση, την ενθάρρυνση και τη στήριξη των όποιων προσπαθειών.

Τα προβλήματα και οι προοπτικές της αγρότισας τονίστηκαν ιδιαίτερα, μιάς και οι αγροτικές εργασίες αποτελούν παραδοσιακά μιά πολύ σημαντική δραστηριότητα της νησιώτισας.

Σημαντική αναφορά έγινεστην ανάγκη συστηματικής και έγκυρης πληροφόρησης, στη σπουδαιότητα των οργανωμένων συλλογικών προσπαθειών, με τη μορφή συνεταιρισμών, ενώσεων, κλπ, και βεβαίως στην απαραίτητη ενεργή συμμετοχή των γυναικών στα κοινά.

Οι ομιλητές κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων και ιδιοτήτων, με αποτέλεσμα την ικανοποιητική κάλυψη όλων των θεμάτων που απασχολούν τη σύγχρονη νησιώτισα.

Κοινή διαπίστωση των συνέδρων ήταν οτι παρόλα τα θετικά βήματα, που αναμφισβήτητα έχουν γίνει, οι σύγχρονες συνθήκες επιβάλλουν σαφώς περισσότερες προοπτικές απασχόλησης, με ένα παράλληλο φάσμα κοινωνικών παροχών από ένα κράτος-αρωγό των γυναικείων πρωτοβουλιών.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Δήμο Κορθίου Ανδρου, με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Αιγαίου.

September - October 2001