ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ


Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η λειτουργία του Πολεοδομικού γραφείου Άνδρου από τότε που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα είναι προβληματική με εξαίρεση ορισμένες χρονικές περιόδους, όπου ή ήταν επαρκώς στελεχωμένο ή οι υπάλληλοι υπερέβαλλαν εαυτούς.

Η λειτουργία του συγκεκριμένου γραφείου τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμισθεί και με τα σημερινά δεδομένα δεν διαφαίνεται προοπτική ουσιαστικής βελτίωσης.

Για την κατάσταση αυτή υπάρχουν βεβαίως ευθύνες που αναλογούν κυρίως στις εποπτεύουσες αρχές χωρίς να εξαιρούνται η κεντρική διοίκηση, οι υπάλληλοι, οι μηχανικοί, οι πολίτες, οι φορείς κ.τ.λ

Η σημερινή κατάσταση αναγνωρίζουμε ότι είναι τραγική, συσωρευμένες άδειες και υποθέσεις σε εκκρεμότητα από το 1997, καταστήματα χωρίς εγκρίσεις καταλληλότητας, πολλαπλασιασμός αυθαιρέτων κ.τ.λ.

Άμεσες συνέπειες είναι η καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας στο νησί που συμπαρασύρει και όλα τα συναφή επαγγέλματα με αποτέλεσμα να πλήτεται καίρια η βασικότερη οικονομική δραστηριότητα σήμερα στην Άνδρο.

Επειδή θεωρούμε ότι η λειτουργία του Πολεοδομικού γραφείου Άνδρου είναι υπόθεση που αφορά όλη την Κοινωνία της Άνδρου και όχι μόνο τους μηχανικούς που κατ' ανάγκη έρχονται καθημερινά σε επαφή με αυτό , και μετά την συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Σταυροπέδα την Πέμπτη 10-5-2001 και τις λύσεις που προτάθηκαν, είναι καιρός να αναλάβουμε ο καθένας απο μας την ευθύνη που του αναλογεί.

Στην ίδια συνέλευση κατετέθη η δέσμευση από τον κύριο Νομάρχη ότι σε διάστημα 10 μηνών απο σήμερα θα υπάρχει η αναγκαία στελέχωση του Πολεοδομικού γραφείου Άνδρου για την εύρυθμη λειτουργία του. Με την προσωπική του ευθύνη και φροντίδα για το ίδιο χρονικό διάστημα εφόσον γίνει αναστολή της λειτουργίας του Πολεοδομικού γραφείου Άνδρου και η προσωρινή μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην Πολεοδομία Σύρου, θα υπάρξει ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων που αφορούν το νησί.

Έχοντας υπ' όψιν αυτή την πρόταση και το τι έχει συμβεί έως τώρα κάτω από άλλες συνθήκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν

 

Προτείνουμε:

  1. Την άμεση αναστολή της λειτουργίας του Πολεοδομικού γραφείου Άνδρου και την ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ μεταφορά του στην Σύρο για διάστημα το πολύ 10 μηνών

  2. Την επίσπευση των διαδικασιών για την πλήρη στελέχωση του Πολεοδομικού γραφείου Άνδρου μάσα στο ίδιο χρονικό διάστημα και την επαναλειτουργία του αμέσως μετά (ΜΑΡΤΙΟΣ 2002).

Παράλληλα οι Δήμοι του νησιού σε συνεργασία μεταξύ τους εξετάζουν την δυνατότητα δημιουργίας διαδημοτικής υπηρεσίας Πολεοδομίας που θα αποτελέσει την οριστική λύση του προβλήματος έχοντας υπόψιν όμως ότι οι διαδικασίες που απαιτούνται έχουν χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 2 ετών.

Πιστέυουμε ότι οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν την καλύτερη δυνατή διέξοδο κάτω από τις παρούσες συνθήκες και καλούμε τους Ανδριώτες να βρίσκονται σε εγρήγορση για την υλοποίηση των δεσμέυσεων και των λύσεων που προτείνουμε, από την αποτελεσματικότητα των οποίων θα κριθούμε όλοι.

 

ΑΝΔΡΟΣ 15-5-2001

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ Ι. ΓΛΥΝΟΣ

May - June 2001