ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΗΜΙΤΗ

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

αφορμή αυτής της επιστολής είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι επιμένουν ακόμα να κατοικούν στην περιοχή του Δήμου Κορθίου της νήσου Ανδρου. Πρόκειται γιά τις παρεχόμενες ταχυδρομικές υπηρεσίες, οι οποίες απειλούνται πλέον με εξαφάνιση, μετά την απόφαση των ΕΛΤΑ να καταργήσουν το Ταχυδρομικό Γραφείο του Ορμου Κορθίου.

Γιά την ιστορία, υπενθυμίζουμε οτι το θέμα του κλεισίματος είχε τεθεί αρχικά προ διετίας, αλλά μετά από την αποτελεσματική κινητοποίηση των κατοίκων, συγκεντρώσεις και συλλογή υπογραφών, οι αρμόδιοι πάγωσαν το θέμα.

Τώρα, και παρά τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, τα ΕΛΤΑ επανέρχονται με πρόθεση να εφαρμόσουν την, όπως φαίνεται, ειλλημένη απόφαση του κλεισίματος του Ταχυδρομικού Γραφείου Ορμου Κορθίου.

 

κ. Πρόεδρε,

ειλικρινά δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τη σκοπιμότητα μιάς τέτοιας απόφασης. Είχαμε την εντύπωση οτι προτεραιότητα της πολιτείας είναι η αποκέντρωση, η παροχή κινήτρων γιά την παραμονή των κατοίκων στην επαρχία, η παροχή ισότιμων υπηρεσιών σε όλους τους κατοίκους. Αντί αυτών, αυτό που αντιμετωπίζουμε καθημερινά εδώ που ζούμε, είναι η κάκιστη συγκοινωνία, τριτοκοσμική περίθαλψη υγείας, ανύπαρκτη μέριμνα γιά όσους έχουν ανάγκη, υποστελεχωμένες ή ανύπαρκτες υπηρεσίες και μιά νομοθεσία που αντί να λύνει προβλήματα, εδώ τουλάχιστον τα περιπλέκει.

Διαβλέπουμε οτι η πρόσφατη συνταγματική επιταγή περί σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων των νησιωτικών περιοχών, αποτελεί έναυσμα ασκήσεων επί χάρτου στα επιτελικά γραφεία της πρωτεύουσας, εις βάρος όσων σηκώνουν το φορτίο της ύπαρξης ζωής στην επαρχία και ιδιαίτερα στα νησιά.

 

κ. Πρόεδρε,

το ξέρουμε πολύ καλά οτι τα ΕΛΤΑ οφείλουν να λειτουργήσουν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, με μείωση του κόστους λειτουργίας. Το ξέρουμε πολύ καλά οτι τα κριτήρια αυτά οδηγούν στο κλείσιμο του εδώ Ταχυδρομικού Γραφείου.

Ομως ξέρουμε πολύ καλά οτι, σύμφωνα με αυτά ακριβώς τα κριτήρια, κανένας ιδιώτης και καμμιά εταιρεία δεν πρόκειται να μας εξυπηρετήσει, γιατί είμαστε "ασύμφοροι", όπως και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας.

Μετά από αυτά, είναι ή δεν είναι υποχρέωση της πολιτείας να "επιδοτήσει" αυτές τις "αντιοικονομικές" υπηρεσίες εκεί όπου απαιτείται; Υπάρχει επεξεργασμένη πολιτική διατήρησης των κατοίκων στα νησιά, σύμφωνα και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις;

 

κ. Πρόεδρε,

οι κάτοικοι δεν πρόκειται να ανεχτούν στον 21ο αιώνα καμμιά πρόσθετη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αντίθετα θα συνεχίσουν να αγωνίζονται έτσι ώστε η παραμονή τους σε αυτό τον τόπο να συμβαδίζει με το επίπεδο διαβίωσης των υπόλοιπων ελλήνων.

Αυτή η επιστολή θα βρίσκεται σε κάθε σπίτι που την πόρτα του θα χτυπήσει την επόμενη φορά ο κάθε λογής "υπηρέτης του τόπου" και τότε ο καθένας μας θα μετρήσει ποιοί τηρούν νόμους και υποσχέσεις και με ποιό τρόπο.

 

Εχουμε κάθε διάθεση να εξηγήσουμε σε κάθε πραγματικά αρμόδιο, που θα ήταν διατεθειμένος να ακούσει, να σκεφτεί και να συζητήσει, συνολικές επεξεργασμένες λύσεις, που θα βελτιώνουν, χωρίς παράλληλα να είναι αντιοικονομικές, την ποιότητα των παρεχόμενων ταχυδρομικών, και όχι μόνο, υπηρεσιών στο Δήμο Κορθίου. Εχουμε ιδέες, απόψεις και θέσεις, που όμως κανένας δεν μας ζήτησε και όταν τις καταθέσαμε αγνοήθηκαν πλήρως.

 

κ. Πρόεδρε,

είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι εάν και εσείς μας αγνοήσετε, πριν εγκαταλείψουμε την περιοχή μας, να επανέλθουμε δυναμικά, μην έχοντας τίποτε άλλο να χάσουμε.

 

Ορμος Κορθίου, 14-5-2001

με τιμή,

 

 

Χρήστος Καπατάγης,
Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

ομόφωνα τα μέλη:

Βιολέττα Ασούτη
Βασίλης Στρατής
Γιάννης Ρήγας
Ιάκωβος Σκόρδος
Γιώργος Καλλιβρούσης
Γιάννης Μάστορης
Φίλιππος Διαμαντής
Μαρία Σκόρδου
Νίκος Μανέτας
Αριστοτέλης Μαρμαράς
Δημήτριος Τηνιακός
Φλώρα Γριμάνη 

Ιωάννης Γλυνός,
Δήμαρχος Κορθίου Ανδρου

 

 

ακολουθούν υπογραφές των κατοίκων

May - June 2001