ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ

 

Μετά την καθολική αντίδραση που προκάλεσε το πρόσφατο σχέδιο της Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης (Ε.Χ.Μ.) γιά την Ανδρο, ο Δήμος Κορθίου, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29-3-2001, έχει καταλήξει σε προτάσεις που αφορούν ολόκληρο το νησί και οι οποίες βρίσκουν σύμφωνους τους Δήμους και τους φορείς της Ανδρου:

  1. Να ισχύουν οι παρεκλίσεις αρτιότητας, που ισχύουν σήμερα, και μετά τη δημοσίευση της Ε.Χ.Μ. γιά όλες τις ορισθείσες περιοχές.

  2. Οι αποστάσεις της γραμμής δόμησης κτιρίων από τον άξονα του κύριου και δευτερεύοντος οδικού δικτύου να παραμείνει 15 μέτρα ή 20μ., αντί των 30μ. που προτείνει η Ε.Χ.Μ.

  3. Οπου επιτρέπονται τα καταστήματα, να ισχύει η παρέκλιση γιά κατασκευή αμιγών κτιρίων με δυνατότητα 600τ.μ.

  4. Να επιτρέπεται η κατασκευή ξενοδοχειακών καταλυμάτων κατηγορίας Β' και άνω, που δεν έχει το νησί, με μορφή οικίσκων και μέγιστο αριθμό κλινών.

  5. Στην περιοχή Ανω Γαυρίου να διαγραφεί τελείως η προτεινόμενη περιοχή μεταποίησης.

  6. Στις περιοχές γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας να βελτιωθούν οι όροι δόμησης, χρήσης και κατάτμησης.

  7. Μεγαλύτερη ελαστικότητα και διεύρυνση των δραστηριοτήτων στις προτεινόμενες ζώνες (π.χ. σταθμοί παραγωγής αιολικής ενέργειας, βιοτεχνικές μονάδες, κλπ).

  8. Επαναχάραξη των ζωνών, σαφής προσδιορισμός τους με βάση τα πραγματικά δεδομένα και επαναπροσδιορισμός του χαρακτήρα και των σκοπούμενων χρήσεων.

Οι παραπάνω προτάσεις αφορούν τις γενικές παρεμβάσεις γιά το σύνολο του νησιού. Γιά τις ειδικότερες προτάσεις, που αφορούν τις περιοχές των τριών Δήμων ή άλλες προτάσεις που αφορούν συνολικά το νησί, έχει συσταθεί επιτροπή μηχανικών γιά την εμπεριστατωμένη μελέτη και τεκμηρίωση τους. Στην επιτροπή αυτή και γιά τα θέματα που αφορούν την περιοχή του Δήμου Κορθίου, συμμετέχει ο μηχανικός Γεώργιος Παρασύρης, ο οποίος θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συννενόηση με το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Κόρθι, 2-5-2001
από το Δήμο Κορθίου

May - June 2001