ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

 

 

Με έκπληξη πληροφορήθηκε ο Δήμος Κορθίου πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Φ35/594 - ΦΕΚ 53/Β/24-1-2001), σύμφωνα με την οποία είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στο ΤΕΒΕ όλων των επαγγελματιών που κατοικούν σε τουριστικές περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων. Η απόφαση αυτή, που ανατρέπει την έως τώρα νομοθεσία και λογική, έπεσε σαν "κεραυνός εν αιθρία" σε όλους τους μικρούς οικισμούς, οι οποίοι, εκτός των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, έχουν τώρα κι αυτό.

Γιά να γίνει περισσότερο κατανοητό το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται, παραθέτουμε τα εξής στοιχεία:

  1. Σύμφωνα με το νόμο "Καποδίστριας" 2539/97, όλοι οι οικισμοί που συννενώθηκαν ώστε να αποτελέσουν τους νέους Δήμους διατηρούν συγκεκριμένα προνόμια, μεταξύ των οποίων και αυτό της απαλλαγής ασφάλισης στο ΤΕΒΕ για τους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων. Βλέπουμε επομένως μιά καταφανή ανατροπή ενός τόσο σημαντικού νόμου και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα απο την ίδια κυβέρνηση.

  2. Πριν από μόλις ένα χρόνο, με απόφαση του Υπουργείου έγινε υποχρεωτική η ασφάλιση σε κάποιο φορέα και ελλείψει άλλου, στον ΟΓΑ.

  3. Ακούγεται τουλάχιστον ειρωνικό να θεωρείται η περιοχή Κορθίου τουριστική και μάλιστα κορεσμένη (!!!), τη στιγμή που και η απλούστερη ματιά δείχνει μιά σχεδόν ορεινή περιοχή με αγρότες, που γιά 40 μέρες το χρόνο ασκούν και κάποια εμπορική δραστηριότητα. προκειμένου να αυξήσουν το πενιχρό αγροτικό τους εισόδημα. Αν έτσι αντιλαμβάνεται η πολιτεία τη συνταγματική επιταγή του σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων των μικρών νησιωτικών περιοχών, μόνο αγανάκτηση μπορούν να προκαλούν τέτοιες αποφάσεις.

Είναι επομένως απαράδεκτο να ζητείται η μαζική ασφάλιση στο ΤΕΒΕ (και μάλιστα με απαράδεκτες συνοπτικές διαδικασίες, αδιαφορία και παραπλανητική ενημέρωση σχετικά με την έως τώρα ασφάλιση στον ΟΓΑ).

 

Αποφάσεις σαν κι αυτή, που λαμβάνονται στα γραφεία, χωρίς γνώση των πραγματικών συνθηκών και σε αντίθεση με νομοθετικές δεσμεύσεις, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

 

Ο Δήμος Κορθίου ζητά την άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης και τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος που προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση σε δημόσιο ασφαλιστικό φορέα με δυνατότητα επιλογής του ΟΓΑ, γιά τους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων.

 

Τονίζεται οτι απαιτείται άμεση λύση επειδή, λόγω των παραπάνω αντιφατικών αποφάσεων και ενεργειών, έχει προκληθεί μεγάλη αβεβαιότητα και κοινωνική αναταραχή στους κατοίκους.

Κόρθι, 30-4-2001
από το Δήμο Κορθίου

May - June 2001