ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Σύνδεσμοι Διαδημοτικής και Νησιωτικής Συνεργασίας


Οι θέσεις μας γιά το θέμα των Συνδέσμων Διαδημοτικής και Νησιωτικής Συνεργασίας, σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α., είναι οι ακόλουθες:

 

Α. Σκοπιμότητα και υποχρεωτική ή μη ένταξη

Είναι σκόπιμη η σύσταση και λειτουργία των Συνδέσμων Διαδημοτικής και Νησιωτικής Συνεργασίας.

Συμφωνούμε επίσης στην υποχρεωτική ένταξη των νησιωτικών περιοχών γιά τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες, όταν αυτές δεν αντιμετωπίζονται με άλλο τρόπο από τους συμμετέχοντες Δήμους, με προαιρετική δυνατότητα επέκτασης και σε άλλες αρμοδιότητες, μετά τη συμφωνία των 2/3 τουλάχιστον των μελών της Συμπολιτείας.

Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας Συμπολιτειακών Συνδέσμων ορισμένου σκοπού, με τις ίδιες προϋποθέσεις.

 

Β. Σημερινοί Σύνδεσμοι σκοπού

Οι σημερινοί Σύνδεσμοι σκοπού να υπαχθούν στο καθεστώς της Συμπολιτείας γιά την αποφυγή πολλών και αλληλοσυγκρουόμενων κέντρων λήψης αποφάσεων.

 

Γ. Χωρική αρμοδιότητα

Η χωρική αρμοδιότητα των Συμπολιτειών στις Κυκλάδες να ταυτίζεται με τη σημερινή χωρική αρμοδιότητα των επτά (7) Επαρχείων και του υπολοίπου του νομού.

 

Δ. Αντιπροσώπευση στη Γενική Συνέλευση

Στη Γενική Συνέλευση της Συμπολιτείας να συμμετέχουν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, δηλαδή και όσοι συμμετέχουν ως Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων.

 

Ε. Αρμοδιότητες

Πέραν των τριών αρμοδιοτήτων που αναφέρονται στην πρόταση, αρμοδιότητες που θα μπορούσε να ασκήσει η Συμπολιτεία αφορούν και τους τομείς:

αλλά και άλλους γενικότερους τομείς όπως παιδεία, υγεία, γεωργία, κτηνοτροφία, δασικές εκτάσεις, κλπ.

 

Οι αρμοδιότητες που συστήνονται και ασκεί η κάθε Συμπολιτεία αποφασίζεται, μετά από προτάσεις και συνεργασία των συμμετεχόντων ΟΤΑ, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, μετά από τεκμηριωμένη πρόταση της ΤΕΔΚ.

 

ΣΤ. Χρονική διάρκεια

Η χρονική διάρκεια της Συμπολιτείας πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 τετραετίες (12 χρόνια), ώστε να απελευθερωθούν οι συμμετέχοντες ΟΤΑ, ιδίως οι μικροί, από το άγχος της πιθανής τους κατάργησης και να ασκούν αποτελεσματικότερα τις υπόλοιπες αρμοδιότητες που τους ανήκουν. Ετσι επίσης θα υπάρχει μιά εγγύηση γι' αυτούς που θα διοριστούν επί θητεία γιά να υπηρετήσουν στις Συμπολιτείες, οτι θα υπάρχει η αναγκαία χρονική διάρκεια που θα επιτρέπει καλύτερα αποτελέσματα στο έργο τους, αλλά και γιά να δημιουργηθούν ελκυστικοί όροι και προοπτικές εργασίας, κάτι που θα προσελκύσει ποιοτικό επιστημονικό δυναμικό.

 

Ζ. Σχέσεις με άλλες υπηρεσίες

Πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά:

Η. Διαδικασία δημιουργίας Συμπολιτειών

Θεωρούμε οτι μέχρι το τέλος του 2001 πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο των Συμπολιτειών, εντός του 2002 να έχει ολοκληρωθεί η οργάνωση των υπηρεσιών τους κατά περίπτωση και να αρχίσει η ουσιαστική τους λειτουργία με την έναρξη της νέας τετραετίας των Δημοτικών Αρχών, από 1-1-2003.

 

Θ. Αναγκαία προϋπόθεση

Ολα αυτά πρέπει να γίνουν με την προϋπόθεση ύπαρξης πρόσθετων πόρων, γιατί οι ήδη υπάρχοντες πόροι των ΟΤΑ δεν επαρκούν να καλύψουν στοιχειωδώς ούτε καν τις υφιστάμενες αρμοδιότητές τους.

 

Ι. Προτάσεις γιά την Ανδρο

Ειδικά γιά την Ανδρο, προτείνουμε τη δημιουργία Συμπολιτείας σε επίπεδο νησιού, με τις εξής αρχικές αρμοδιότητες:

  1. Τεχνική Υπηρεσία

  2. Δημοτική Αστυνομία

  3. Πολεοδομία

  4. ΧΥΤΑ

  5. Επαρχιακό οδικό δίκτυο

  6. Οδικές συγκοινωνίες

Δεν προτείνουμε κοινή Οικονομική Υπηρεσία, γιατί το αργότερο από 1-1-2002 προβλέπεται να αντιμετωπιστεί το θέμα από κάθε Δήμο αυτόνομα.

Στο μέλλον μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα επέκτασης των αρμοδιοτήτων και σε άλλους τομείς.

 

Κόρθι, 23/5/2001

Ιωάννης Γλυνός
Δήμαρχος Κορθίου Ανδρου

May - June 2001