ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ
Οριοθέτηση, επέκταση οικισμών και σχεδίων πόλης

Πρόσφατα ζητήθηκε απο το Υπ.Οικονομικών να καθοριστούν απο το Δήμο τα όρια των οικισμών της περιοχής, προκειμένου να καθοριστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που βρίσκονται εντός των οικισμών. Με αφορμή αυτό το γεγονός οφείλουμε να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους που δεν γνωρίζουν το θέμα και να αποσαφηνίσουμε τη θέση μας.

Ο Δήμος Κορθίου, όπως είναι γνωστό, δεν διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία που θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το έργο και φυσικά δεν διαθέτει τα κονδύλια που απαιτούνται για να αναθέσει το έργο σε ιδιώτες μηχανικούς. Παρόλα αυτά όμως έχει ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει.

Πρέπει όμως να τονισθεί οτι, ανεξάρτητα απο τις τυχόν αδυναμίες του Δήμου Κορθίου, αυτή θα είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα μακροχρόνια διαδικασία με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν. 

Πιο συγκεκριμένα, η αρμοδιότητα οριοθέτησης, επέκτασης, σχεδίων και ορίων οικισμών, παλαιότερα ανήκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και ήταν αρκετά χρονοβόρα διαδικασία. Αργότερα, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, η αρμοδιότητα δόθηκε στον οικείο Νομάρχη, μετά απο εισήγηση, κατάθεση μελέτης και έγκριση απο τον αντίστοιχο ΟΤΑ. Με τη δημιουργία του θεσμού του δεύτερου βαθμού αιρετής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενώ και πριν είχε αμφισβητηθεί η δυνατότητα του Νομάρχη να έχει αυτή την αρμοδιότητα, η απόφαση προσεβλήθη στο Συμβούλιο Επικρατείας και ακυρώθηκε η μεταβίβαση αυτών των αρμοδιοτήτων προς το Νομάρχη και επέστρεψε στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Μετά απο αυτή την εξέλιξη, όσες οριοθετήσεις, επεκτάσεις, κλπ, έγιναν τη μεταβατική αυτή περίοδο, θεωρούνται αμφισβητήσιμες (π.χ. Συνετί), ενώ υπήρξαν και κάποια τραγελαφικά αποτελέσματα, όπως στον Ορμο Κορθίου, όπου μια περιοχή ευρίσκετο καταρχήν εκτός οικισμού, στη συνέχεια θεωρείτο (και οικοδομείτο) σαν εντός οικισμού και τώρα οικόπεδα και οικοδομές βρίσκονται ξανά εκτός οικισμού. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς, οτι στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά την παραχώρηση των αρμοδιοτήτων στους Νομάρχες, υπηρετούσε μόνο ένας μηχανικός, και παρόλη την επιστροφή των αρμοδιοτήτων, εξακολουθεί και υπηρετεί πάλι ένας για όλη την Ελλάδα, καταλαβαίνει κανείς οτι μια πενταετία θεωρείται εύλογο χρονικό διάστημα ακόμα και για την πιο απλή περίπτωση. Επιπλέον όλες αυτές οι διαδικασίες είναι παγωμένες, ενόψει της εφαρμογής των νέων μελετούμενων χωροταξικών σχεδίων.

Πιστεύουμε οτι τέτοιου είδους εξαιρετικά σημαντικά θέματα, που έχουν άμεση σχέση, εκτός των άλλων, με την ανάπτυξη του τόπου, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και να οργανώνονται με πολύ μεγαλύτερη προσοχή, με γενναιόδωρη ροή πόρων προς τις υπηρεσίες που θα αναλάβουν να τα φέρουν εις πέρας, με γνώμονα πάντοτε την επιβίωση των μειονεκτικών περιοχών, την ανάπτυξη της περιφέρειας και το συμφέρον όσων επιμένουν ακόμα να κρατούν ζωντανά τα χωριά μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΛΥΝΟΣ

September - October 2000